Cozonac floare de post

de Gicuta in Mancaruri de post, 16 Mar 2015 | 7082 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cub drojdie
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 3 sau 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 75- 100 ml frișcă lichidă
  • Se amestecă toate ingredientele pt .umplutură până se obtine o pasta omogenă.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare de post:

Dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească. În acest timp fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul,praful de sare si coaja de lămâie.Când s-a mai răcit adăugăm esența. După ce a crescut maiaua, se toarnă peste făină și se frământă încorporând și siropul din zahăr,apă și ulei. Se frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini. Se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul. Când a crescut , îl împărțim în cinci bucăți, patru mai mari și una mai mică. Bucata mai mică va fi pentru mijlocul cozonacului. O întindem intr-o formă dreptunghiulară , o ungem cu pastă de nucă si o rulăm.

Cele 4 bucăti de aluat egale intre ele se întind pe rând pe blatul de lucru, dându-le o formă rotundă și se așează pe hârtie de copt. Pe primele 3 bucăți se pune pasta de nucă si se suprapun pe rând, presând ușor cu palma și lipind marginile de jur împrejur.In final, se acoperă cu a 4-a bucată de aluat și se presează bine marginile . Cu un cuțit ascuțit, tăiem în 8 triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi în parte va fi crestat în mijloc, prin această crestatură , se va trage vârful fiecărei bucăti, iar capetele de jos se vor uni .

Așezăm și ruloul format din bucățica mică de aluat in mijlocul cozonacului și îl presăm ușor . Se transferă totul intr-o tavă rotundă, se unge cu ulei cozonacul și se mai lasă la crescut o jumatate de oră. După ce a crescut băgăm tava la cuptorul deja încalzit si coacem la foc mediu 40-45 de minute, până se rumeneste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Gogosele cu miere si scortisoara (de post)