Pentru ca suntem in postul Craciunului si pentru ca imi place cozonacul,chiar si cel de post,va propun o reteta,care nu e deloc costisitoare. Nici la punga,nici la timp. :)
Aluat-Se pune sucul intr-un ibric pe foc pana devine caldut.Drojdia se freaca cu o lingura de zahar. Faina cernuta se pune intr-un bol cu un praf de sare. Adaugam peste sucul caldut,drojdia,coaja rasa de lamaie si portocala,zaharul si amestecam. Se toarna putin cate putin peste faina si incepem framantatul. Adaugam si uleiul si framantam pana obtinem un aluat elastic,care nu se lipeste de maini. Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit la loc cald,ferit de curenti,aproximativ o ora.
Umplutura-Punem nuca macinata intr-un bol si turnam cate putina apa fierbinte pana obtinem o pasta. Adaugam cacaoa,zaharul,esenta de rom,omogenizam bine si lasam sa se raceasca.
Cand aluatul s-a dospit,il punem pe masa de lucru pe care am uns-o cu putin ulei. Impartim aluatul in doua.Intindem prima bila de aluat intr-o foaie,pe care o ungem cu umplutura. Rulam.ntindem si a doua bila intr-o foaie peste care adaugam rahat si stafide.
Voi,puteti face cum doriti. Ori impartiti compozitia de nuca macinata in doua si ungeti ambele foi,(asta daca il faceti impletit).ori o puneti pe toata intr-o singura foaie si rulati pur si simplu. Eu am facut doi cozonaci,unul impletit,cum va explicam mai devreme si unul rulat. Alegerea va apartine. :)
Impletim cele doua suluri de aluat.Asezam cozonacul in tava unsa cu ulei. Mai lasam la crescut 15-20 de minute.Dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos si trece testul scobitorii.Dupa ce l-am scos din cuptor,il ungem imediat cu un sirop facut din apa cu zahar(2 linguri zahar si 100 ml apa se dau in clocot). Deasupra presaram nuca de cocos.
Chiar sunt foarte buni! :)