Modelul de impletitura este de la Estonian Kringel reteta lui Merisor si ii multumesc pentru idee .
Separam ouale, batem galbenusul cu putina sare si lasam deoparte sa se intensifice culoarea.
Intr-un lighean cernem faina si facem o adincitura in mijloc unde punem drojdia cu putin zahar si un pic de lapte caldut pentru a creste maiaua .
Zaharul il dizolvam in laptele cadut.
Dupa ce a crescut maiaua incepem sa incorporam pe rand ouale ,laptele caldut, esenta de rom ,coaja de lamaie si faina ,framantam bine iar la urma adaugam uleiul treptat .
Lasam coca sa creasca intr-un loc ferit de curent.
Pregatim umplutura:
-rahatul il taiem felii.
-stafidele spalate la punem sa stea in esenta de rom.
-untul ,zaharul si scortisoara se freaca pana devin spuma.
Cand aluatul si-a dublat volumul este gata si ne apucam de treaba .
Impartim aluatul in doua parti egale.
Luam o parte din aluat si cu ajutorul sucitorului o intindem bine apoi o ungem cu crema (unt, zahar si scortisoara) presaram stafidele si adaugam rahatul. Facem aluatul sul si il taiem in doua pe lungime ca in imaginile de mai jos apoi impletim usor cele doua parti taiate astfel incat partea taiata sa ramana deasupra. Punem cozonacii in tavi tapetate cu hartie siliconata si ii dam la cuptorul preincalzit la o temperatura de 200 grade pentru un timp de 40-50 minute.
Dupa ce s-au copt ii stropim cu sirop facut din zahar ,apa si scortisoara si ii ornam cu zahar .
Sa aveti pofta!