Am intrat in posesia unei retete de cozonac ce nu necesita framantare cu mana.E drept ca dureaza mai mult timp,dar cantitatile sunt cele necesare pentru a obtine un cozonac pufos si gustos.Dar sa nu mai lungesc cu vorba si sa postez reteta. Ioana a gustat cozonacul si a spus ca are tot ce-i trebuie.
Sirop:
Intr-un vas se amesteca (folosind mixerul) 50 g. drojdie,370 g. zahar.0,500 l lapte si 3 oua. Le amestecam cat sa le incorporam.
Acoperim vasul si il lasam 12 ore.
Intr-un vas de framantat punem compozitia, adaugam 1 kg. faina si amestecam cu mixerul.
Cand faina este incorporata,adaugam 150 ml. uleiul.Dupa ce am adaugat uleiul mai mixam circa 10 minute.
Acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul la dospit pentru jumatate de ora.
Cat aluatul sta la dospit pregatim umplutura.
Inainte de a introduce tavile in cuptorul incins,se unge aluatul cu ou.
Se coace intai cam 20 min. la foc mare,170 grade si apoi dam focul mai mic 150 grade.
Inainte de a fi scos din cuptor se face testul cu scobitoarea.
Cat cozonacul sta in cuptor facem u sirop din 100 m. apa si 2 linguri zahar .
Cu acest sirop ungem cozonacul dupa ce-l scoatem din cuptor si se raceste putin.
Rasnim nuca si o amestecam cu 4 linguri de zahar si o lingura de cacao.
Rahatul il talem,dupa preferinta.
pe planseta de intins punem putin ulei.
Luam jumatate din compozitie,o punem pe planseta si o intindem cu mana unsa.
Pe foaia de aluat intindem jumatate din cantitatea de nuca si rahat.
Rulam aluatul astfel incat compozitia sa fie pe interior.
O luam de capete cu ambele maini si o punem in tava(forma de cozonac) tapetata cu hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu a doua parte de aluat.
Se lasa la crescut cam 10 min.
1
A nu se depasi timpul.Eu le-am pus de la ora 21 pana a doua zi la 9.
2
Nu este obligatoriu sa-l ungem cu sirop de zahar.