Cozonac cu nuca

de MotanLaOale in Prajituri, 3 Ian 2012 | 9275 vizualizari

 

Aceasta reteta o am de la bunica si numai asa se fac cozonacii in familia mea, cu nuca sau cu mac. Pe site am vazut ca se numeste altfel dar eu asa l-am mostenit.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 300g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 180g untura
  • 1 lingurita rasa sare
  • 80g drojdie
  • 500ml lapte
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • UMPLUTURA:
  • 1 kg nuca
  • 4 albusuri
  • 600g zahar
  • 8 plicuri zahar vanilat
  • 1 fiola rom
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Se pune drojdia cu 100ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit.

Zaharul se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele caldut, putin cate putin.

Se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie si faina.

Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga untura topita.

Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea.

Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul. (cel putin)

Se pune zaharul cu zaharul vanilat intr-un ibric cu apa cat sa il acopere si se pune la foc mic pana se topeste tot zaharul.

Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna peste nuca macinata in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit.

Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu nuca usor prin rasturnare cu lingura.

Cand aluatul este crescut se imparte in 4 (din aceste ingrediente ies 4 cozonaci cu nuca).

Se intinde o foaie subtire din aluat, se pune 1/4 din nuca pe toata suprafata si se ruleaza.

Se aseaza in tava in care s-a pus hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 minute.

Se introduce in cuptorul preancalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.

Se scot, se ung cu ou, se presara cu zahar tos si se mai introduc in cuptor inca 20-30 minute.

Se scot din cuptor se lasa la racit 10 minute, se scot din tava si se lasa la racit acoperiti ci prosop.

Eu am facut si cozonac cu rahat si unul din ramasite cu putina nuca, stafide si ciocolata rasa. Au iesit foarte buni.

Pofta Buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu gem