Cozonac cu nuca

de divainbucatarie in Dulciuri, 11 Dec 2010 | 12067 vizualizari

 

Se apropie sarbatorile, ieri a nins in Bucuresti... mirosul de cozonac ma transpune in atmosfera sarbatorilor.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 1 pachet de unt/margarina
  • 50 g drojdie
  • 400 g zahar
  • 500 g nuca tocata marunt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 5 oua
  • 1 praf sare
  • 2 linguri nesquik
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja la o lamaie
  • 1 lingura esenta de rom
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare.Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presarm putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu). Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati, in functie de marimea tavii incare vom coace cozonacii.
Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara nuca amestecata cu nesquik. Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi nuca. Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca. Dam cozonacii la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu ou si pudram cu zahar. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciocolată de casă cu nuci și alune - Rețeta clasică

ieri la 10:42

Paine de casa pufoasa - Reteta de baza

pe 02.10 la 19:39

Sandwich cu prosciutto, camembert și smochine - Combinația excelentă de gusturi

pe 02.10 la 08:32

Placintele de post cu mere - Reteta super rapida si delicioasa

pe 01.10 la 16:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuci si gem