Desi am incercat atatea retete de cozonac ,aceasta a fost singura care m-a multumit pe deplin.Cu siguranta asta va ramane preferata mea si o voi reface de cate ori voi avea ocazia !:)Este foarte pufos si incredibil de aromat :) Sursa de inspiratie :pofta-buna.com
Aluat:
Umplutura de mac:
Umplutura de nuca si rahat:
Pentru uns:
Pregatim din timp ingredientele la temperatura camerei. Intr-un vas incapator cernem faina si o amestecam cu drojdia uscata. Galbenusurile le frecam bine cu sarea si le lasam la odihnit 45-60 de minute pana isi accentueaza culoarea. Punem laptele pe foc cu zaharul si zaharul vanilat si il lasam pana se topeste complet zaharul. Lasa laptele la racit pana devine doar caldut.
Pune intr-o craticioara 100 ml lapte la fiert apoi adauga 1 lingura de faina si amesteca bine ca sa nu se formeze cocoloase. Peste faina amestecata cu drojdie pune galbenusurile,opareala racita,coaja de lamaie si incepe sa framanti usor adaugand si laptele cu zaharul si uleiul putin cate putin. Topeste usor untul, trebuie sa ramane bucati intregi,netopite . Adauga si untul putin cate putin si continua sa framanti pana obtii un aluat elastic,nelipicios .(framantatul trebuie sa dureze cel putin o ora,eu l-am framantat cam 1 ora si 15 minute)
Aluatul astfel format pune-l intr-un vas incapator si lasa-l la dospit intr-un loc caldut,ferit de curent pentru 2 ore. Intre timp prepara umpluturile. Pune laptele la fiert cu zaharul amestecand periodic pana se topeste zaharul.
Adauga mierea ,macul macinat ,coaja de lamaie si vanilia si amesteca bine. Procedezi la fel si cu umplutura de nuca doar ca adauga in plus stafidele si romul. Imparte aluatul in 2 parti aprox. egale. Prima parte o imparti in 2 . Fiecare bucata o intinzi bine (eu m-am folosit de mana,nu am avut nevoie de sucitor) si pui umplutura de mac. Rulezi bine si "impletesti " cele 2 suluri. Pui cozonacul in tava pana il pregatesti pe celalalt.
A doua parte o imparti in 3 . Fiecare bucata o intinzi bine,pe una pui rahatul si rulezi usor iar pe celalalte doua pui compozitia de nuca,rulezi bine apoi il impletesti. Lasa cozonacii in tava la dospit pentru 30 de minute apoi baga-i in cuptorul preincalzit pentru aprox 1 ora. Inainte cu 15-20 de minute sa fie gata ii ungi cu galbenus si presari mac.