O reteta de la bunica.
ALUAT:
UMPLUTURA:
- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;
- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;
- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;
- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);
- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;
- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;
- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;
- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);
- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;
- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;
- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;
- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;
- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;
- ungi cozonacul cu galbenus;
- lasi la copt cam 45 de minute;
- il scoti imediat din tava si il acoperi cu prosopul;
- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!