Cozonac ardelenesc cu nuca

de amalia01 in Prajituri, 23 Ian 2013 | 18705 vizualizari

 

O reteta de la bunica.

 

INGREDIENTE

ALUAT:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200g zahăr
  • 500ml lapte
  • 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

UMPLUTURA:

  • 500 g nucă măcinată
  • 4 albus batut 
  • 350 g zahăr 
  • 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ardelenesc cu nuca:

- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;

- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;

- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;

- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);

- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;

- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;

 

- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;

- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);

- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;

- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;

- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;

- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;

- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;

- ungi cozonacul cu galbenus;

- lasi la copt cam 45 de minute;

- il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul;

- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ardelenesc cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (14)

Angelina_Elena 1

24.01.2013, 23:22

super bun!

amalia01 1

25.01.2013, 08:34

il puteti incerca si cu alte umpluturi.mie imi place cu mac si stafide sau rahat.

diaconta 1

10.03.2013, 00:37

La multi ani Amalia

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prăjiură cu dulceaţă şi fulgi de ovăz