Se cerne faina in vasul de framantat,se face maiaua:2linguri de faina se oparesc cu 50ml.lapte fierbinte intr-un vas,Se amesteca bine laptele cu faina sa rezulte o pasta moale,se lasa la racit,apoi se adauga drojdia si se amesteca bine,se acopera si se lasa la cald sa creasca.Odata cu laptele se pune si 1 lingura de zahar si 1lingurita sare.Pana creste maiaua ,se separa galbenusurile de albusuri punandu-se in doua vase separate.Se bat bine galbenusurile cu zaharul si se pun in vasul cu faina, apoi .se adauga maiaua crescuta,se pun mirodeniile,apoi laptele se pune treptat pana se incorporeaza faina.Se framanta aluatul,adaugandu-se o treime din albusurile batute spuma.Se framanta cam un sfert de ora .dupa care se adauga treptat grasimile.Se topeste untul,se incalzeste smantana ,si se adauga putin cate putin,apoi se adauga uleiul tot treptat.Sa avem grija ca toate ingredientele sa fie caldute.Aluatul se framanta bine de cineva cu forta ,aducandu-l dinspre margine spre centru.Se lucreaza la el cam 45 de minute si e gata cand se desprinde de pe maini si de pe vas.Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut.Sa avem grija sa fie cald in bucatarie.In timp ce creste aluatul,pregatim umplutura.In nuca macinata se pune restul de albus,100gzahar ,1lingura de cacao,10mlesenta de rom.Se amesteca bine compozitia,apoi se taie rahatul bucati subtiri.Se imparte aluatulin 4 parti egale,se intinde foaia dreptunghiular ,se pune nuca ,se intinde ,iar deasupra se pune rahatul,impartindu-se in 4,ca si nuca Se ruleaza foiile si se impletesc doua cate doua.Se ung tavile,se pune hartie de copt,ca sa nu se arda ,se pun cozonacii in tavi si se lasa iar la crescut vreo jumatate de ora,se ung cu ou batut,si se presara zahar tos.Se dau in cuptorul incins se lasa la copt 50 min.Dupa 0 jumatate de ora se intorc tavile.Atentie!cuptorul e incins la inceput ,dar dupa 10-15min.se regleaza la foc mediu sau mic ,depinde de cuptor cum coace.
1
Din nuca,cacao si albusurile batute spuma se face ca o crema
2
E important ca ouale sa fie scoase din frigider cu 24 ore inainte de pregatire.,faina sa stea la cald,iar laptele caldut.Ca sa fie fraged aluatul eu framant cu chisleag, adica laptele e pus la prins cu.. 2-3 zile inainte.Ca sa-l putem lucra usor ,aluatul sa fie mai consistent ,adica mai vartos cum am spune noi moldovenii.