"Reteta romaneasca"
Picioarele, urechile si carnea se curata, se spala si se pun in apa rece 1 ora.
Zarzavatul se curata, se lasa intreg si se spala.
Carnea se mai spala odata dupa ce a stat in apa se pune intr-o oala mare si se pune apa rece care sa depaseasca carnea cu o palma.
Se pune la fiert cu o lingurita de sare sa nu clocoteasca deloc, pentru a ramane zeama limpede, timp de 7-8 ore.
Se indeparteaza spuma cand se formeaza.
Legumele se pun dupa 2 ore in oala la fiert si se scot dupa circa 2 ore si carnea se fierbe in continuare.
Cand a scazut destul se strecoara si zeama se pune la racit (pe balcon) pana a doua zi.
Carnea se alege de oase si se acopera cu folie pentru a nu se usca.
A doua zi se curata toata grasimea ( cu o lingura ) de pe zeama intarita iar apoi se pune la foc pana devine lichida.
Usturoiul se curata, se zdrobeste cu aparatul si se pune in zeama.
Se potriveste de sare.
Carnea, zgarciurile si urechile se portioneaza in castroane.
Se pot pune si rondele de morcovi pentru estetica.
Se toarna zeama prin sita fina deasupra carnii in castroane si se lasa la racit.
Fiecare castron de racitura se poate presara cu boia dulce sau iute.
Pofta Buna!