Se apropie Pastele si vreau sa va propun un preparat potrivit acestei ocazii, pus bine in valoare de vinurile excelente de la WineRo. Reteta este delicioasa si mai simpla decat pare.
Se curata bine (french trimming) cotletul, indepartand grasimea in exces si curatand capetele coastelor. Se intinde cotletul pe suprafata de lucru, cu partea carnoasa in sus. Se asezoneaza cu sare, piper, usturoi praf si Herbes de Provence.
Se incinge cuptorul la 200-210 °C.
Se incinge o tigaie, la foc iute. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si se rumeneste cotletul cat mai uniform, timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie si se asaza pe un platou sau tava de copt, captusita cu o bucata de folie metalica.
Se amesteca intr-un castron mixtura de seminte cu pesmet, sare, piper si restul de ulei. Se unge cotletul pe partea carnoasa cu mustar. Se preseaza mixtura de pesmet pe partea unsa, cu grija, ca sa adere la suprafata cotletului. Se transfera tava in cuptor si se gateste cotletul 20-25 de minute. Se scoate apoi cotletul din tava si se lasa la odihna minim 10 minute, pe un fund de tocat, sau pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii.
Intre timp se fierb molcom cubuletele de cartofi in apa cu sare. Se scurge apa. Se sfarama cartofii cu 3-4 linguri de unt si alte 3-4 linguri de lapte, sau cat este nevoie ca sa atinga consistenta dorita.
Se servesc cotletele cu piure de cartofi dulci si salata de cruditati. Si vin, bineinteles.