Vroiam să gătesc ceva mai neobişnuit dar nu ştiam ce...mi-era poftă şi de carne de pui, şi de porc, şi de vită, şi de miel :)) şi de peşte. Am răsfoit repede o carte de bucate şi mi-a "picat în ochi" reţeta de faţă, am adaptat-o puţin; cea originală constă în umplerea cotletului cu bacon, ananas şi prăjirea ulterioară în tigaie.
Eu am adaptat-o puţin...am înlocuit baconul cu muşchi de porc afumat, cotletul haiducesc era deja grăsuţ, am adăugat o ceapă roşie, am făcut un sos din restul de compot şi am rumenit-o puţin în cuptor.
Orezul cu stafide şi curry, mi-a rămas întipărit de la emisiuni culinare sau tot o carte ceva...Poate fi servit şi alături de carne de pui, curcan, raţă etc.
Orez:
Se spală cotletele de porc, se şteg cu un şervet, se taie în două, nu până la capăt (se face un buzunar).
În mijloc se pune felia de muşchi afumat, cuburi de ananas, se condimentează cu sare, piper şi se prinde cu scobitori.
Se încinge o tigaie, se pun cotletele (eu n-am mai adăugat alt tip de grăsime, cotletul era destul de grăsuţ, se şi vede grăsimea), cam după 1 minut, după ce carnea-şi lasă puţin "zeamă" se adaugă ceapa tăiată felii şi se ţin 2-3 minute pe fiecare parte.
După ce au prins culoare, se adaugă restul ananasului şi sucul, se condimentează cu sare şi piper, după 1 minut se stinge focul.
Într-o tavă (care s-a încălzit în cuptor câteva minuţele) se aşează cotletele, ananasul, ceapa şi sosul.
Se rumenesc în cuptor timp de 15-20 minute.
Orezul
Se spală orezul, până devine apa limpede.
Stafidele se spală, se pun puţin la umflat în apă călduţă.
Se curăţă ceapa, se taie mărunt.
Se încinge vasul în care se va găti orezul, se adaugă 3-4 linguri de ulei de măsline, se sotează ceapa 1 minut, se adaugă stafidele, curry, apoi orezul, se călesc încă 1 minut împreună şi se adaugă apa (caldă) - dacă aveţi supă de legume/pui este şi mai bine, pe moment eu n-am avut.
Orezul se fierbe 8-10 minute după care se acoperă cu un prosop curat, se pune un capac şi se lasă de-o parte 15 minute.
Poftă bună!