Este sezonul dovleceilor si de aceea va propun o reteta care poate parea ciudata dar care pe mine m-a cucerit complet.
Deși am aflat de ea de mai bine de 10 ani, abia acum am preparat-o si deja vreau sa o repet. Rezultatul este surprinzator: consistenta dovleacului in compot este usor crocanta, exact ca a ananasului crud. Daca inchizi ochii cand mananci, aproape ca juri ca e compot de ananas, atat de aromat si parfumat este !
Curatam dovleacul de coaja si-l portionam in cuburi potrivit de mari. Daca este batran, indepartam partea moale cu seminte.
Punem imediat cubuletele de dovlecel intr-un vas incapator in care am turnat 100 ml otet si apa rece cat cuprinde. Se lasa dovlecelul in apa cu otet cca 2 ore dupa care se varsa lichidul si se spala vovlecelul in apa rece. Otetul va mentine dovlecelul tare.
Pregatim siropul pe foc din 2 litri apa, 600 g zahar, zeama de la doua lamai, 1 baton scortisoara si cateva seminte de anason.
Cand siropul fierbe adaugam bucatile spalate de dovlecel si lasam sa fiarba totul cca 1o minute, pana ce dovlecelul devine straveziu, lucios.
In retetele pe care le-am gasit scria ca trebuie sa punem si aspirina sau conservant alimentar dar eu n-am pus.
Am turnat compotul fierbinte in borcane curate pe care le-am capsat imediat si le-am tinut in cuptorul incalzit lasandu-le sa se raceasca peste noapte.
Depozitam compotul la loc racoros. Va recomand sa-l serviti dupa ce l-ati pastrat cateva ore in frigider.
1
Nu va speriati cand fierbeti dovlecelul: nu se va inmuia si va avea consistenta perfecta pentru compot.
2
Cantitatea de zahar o puteti suplimenta in functie de gustul dvs. Aceasta depinde si de marimea si acreala lamailor.