Prima data am vazut tot felul de impletituri pe net.Apoi la Violeta unul dintre colaci si m-a incantat si mai mult.Am ales sa fac doua modele diferite avand sursa de inspiratie la indemana.
Drojdia se lichefiaza cu 2 linguri de zahar(drojdia se sfarama intr-un bol,se adauga zaharul si se freaca cu o lingurita pana cand avem un amestec lichid).
Margarina se topeste si se racoreste putin.Laptele trebuie sa fie caldut.
Faina,zaharul,ouale,aromele,drojdia si laptele se amesteca si se framanta un aluat omogen si bine lucrat.Se acopera cu un prosop si se pune intr-un loc ferit de curenti reci si se lasa la crescur 45 min.
Cand aluatul a crescut se framanta din nou 1-2 min dupa care se imparte in 2 parti egale.
Primul colac pe care l-am facut necesita urmatoarele operatii: impartim parte de aluat un 4 parti egale.Se intind foi egale cu una dintre laturi cam de 20 cm pe rand din fiecare bucata.Peste fiecare foaie presaram amestecul de nuca-zahar-cacao si rulam strans.Procedam la fel cu toate 4 partile.
Se ruleaza pe latura de 20 cm ca baza.
Fiecarui ruloui i se taie capetele la 3-4 cm iar mijlocul se taie in jumatate pe diagonala.
Se pregateste o forma rotunde de copt,se unge cu putin ulei.Incepand de la mijloc se aranjeaza capetele rulourilor si apoi pe margine bucatile celelalte.Tava se lasa la caldura sa creasca aluatul din nou.Se unge cu ou deasupra si se da la cuptor.Al doilea colac se face astfel: aluatul se imparte in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde apoi in foi egale intre ele, se ung cu ulei si apoi se presara amestecul de nuca-zahar-cacao.Se ruleaza strans.Cele 3 suluri de aluat se impletesc apoi intre ele.Se aduna apoi in forma de cers si se prind capetele in asa fel incat sa fie cat mai putin vizibil si se pun intr-o forma rotunda.Se acopera cu un servet de panza si se lasa la caldura ca sa creasca cam 40 min.
Se unge cu ou apoi impletitura Iar cu o foarfeca ascutita la varf se taie in doua sau trei locuri(se pisca destul de adanc) fiecare element al impletiturii.Se da la cuptor pana se rumeneste.Se scoate din forma si se lasa sa se racesca.