Dupa cum v-ati obisnuit din retetele mele, aici folosim mult codul sarat pentru a face mancaruri. Pot spune ca e cel mai apreciat peste in Portugalia.Aceasta reteta am inventat-o eu...si a iesit deosebit de buna...daca aveti ocazia sa o faceti, va recomand cu caldura..
- Bucatile de peste trebuie sa fie desarate in prealabil in apa rece , apoi se pun la fiert in apa cu ulei de masline si cateva crengute de coriandru. Dupa ce fierb cca 10 minute se scot din apa si se rup bucati potrivite, mai mici. Se da deoparte.
- Cartofii ii fierbem bine in coaja (sa se sfarame ff usor) si ii curatam apoi si ii taiem cuburi potrivite. Dam deoparte.
- Facem un sos de ceapa (noi ii zicem ceboliada): taiem julien ceapa si o calim intr-o tigaie cu ulei d emasline (puneti mai mult ulei). Se inmoaie inabusit pana devine sticloasa si moale. Adaugam sare si apoi o foaie de dafin, chilli si usturoiul pisat. Turnam vinul si lasam la foc mare sa scada . Cand s-a redus lichidul adaugam pasta de rosii (sau sucul de rosii) si mai lasam 2-3 clocote, adaugam piper. Adaugam la ceapa pestele si apoi cartofii. Ii saltam de cateva ori, gustam de sare, piper si la final adauagm coriandrul proaspat verde..Turnam totul intr-o forma pentru cuptor.
- Separat fierbem grelos in apa clocotita cu sare si il scurgem (eu am avut congelat, gata fiert). Se face cam ca si spanacul. Il tocam putin mai marunt . Intr-o tigaie punem ulei de masline , usturoi si adaugam grelos , saltam de cateva ori. Adaugam putina sare si faramiturile de la 2 felii mari de paine. Stingem focul si presaram peste cartofii cu cod din vas.
- Dam totul la cuptorul preincalzit pentru cca 20 minute.