M-am jucat putin cu aluatul de clatite, am vrut sa ies din clasic, sa incerc si alta textura.
La gust nu-i diferenta, pentru ca ingredientele sunt aceleasi, dar textura este diferita, mai densa, dar in acelasi timp pufoasa.
Pentru aluat:
Pentru umplutura: mere in caramel:
In plus:
Pregatim mai intai aluatul oparit.
Punem 100 gr faina intr-un bol.
Untul + 100 ml lapte, le punem pe foc si le lasam pana la atingerea punctului de fierbere si topirea untului, apoi le turnam fierbinti peste faina din bol, mestecand energic.
Dam compozitia la rece, dar nu lasam sa se raceasca definitiv, sa ramana putin calduta.
Intr-un alt bol, mixam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si putina sare, apoi diluam cu restul de lapte si amestecam cele doua compozitii.
Diluam din nou amestecul de compozitii cu apa minerala, apoi adaugam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt si ne oprim cand obtinem o compozitie groasa ca un iaurt de baut.
Lasam compozita de clatite la odihnit, 30 de minute, daca avem rabdare si nu ne grabim, sau daca nu este prea mare, pofta celor din jur :))
Punem in tigaile incinse si unse cu putin ulei, cate un polonic de compozitie si coacem clatitele pe o parte si pe cealalta cate un minut, sau pana se rumenesc frumos.
Eu am lucrat la doua tigai teflonate, pe care le-am uns cu ulei, dupa coacerea a 3-4 clatite.
Pentru umplutura, curatam merele de cotoare si eventualele stricaciuni si le feliem.
Presaram peste el scortisoara.
Zaharul il caramelizam la foc moale, mestecand continuu sa nu se arda.
Cernem faina impreuna cu cacaoa si le adaugam peste zaharul diluat complet, amestecand energic sa se omogenizeze, apoi adaugam laptele fierbinte in care am adaugat putina sare si am topit untul.
Amestecam de cateva ori in compozitia formata, apoi adaugam merele si le amestecam usor in crema.
Cu aceasta crema am umplut o parte din clatite, restul le-am umplut cu gem sau finetti, dupa preferintele fiecaruia.
Mie mi-au rezultat 20 de clatite, iar tigaile mele au diametrul de 24 cm.
Merita incercat si acest aluat!
Spor si pofta buna!