Inspirata de reteta lui Gudinde si pofticioasa mare cum sunt, am facut azi clatitele brasovene gratinate.
Chiar ca sunt delicioase, iar calde sunt dementiale, merita incercate!
Am pregatit mai intai umplutura. Ceapa se taie cubulete si se caleste in putin ulei de masline, apoi se adauga ciupercile taiate feliute (bineinteles curatate si spalate) si se lasa pe foc pana scade zeama. Se condimenteaza cu sare si piper. Pieptul de pui se taie cuburi micute si se caleste separat in putin ulei. Se lasa pe foc pana scade toata zeama lasata, apoi se rastoarna peste ciuperci. Eu am folosit wok-ul, fiind destul de inalt si incapator. Se mai pune un pahar cu apa si se lasa la inabusit, amestecand din cand in cand. La final se adauga smantana amestecata cu faina si putina apa si se lasa sa scada bine sosul. Se presara mararul tocat marunt si cascavalul ras si se amesteca bine. Se pune amestecul intr-un vas de iena si se tine la cald, cu capac.
Se amesteca ingredientele pentru clatite si se coc intr-o tigaie mai mare. Ies cam 20 de clatite, eu am folosit doar 16, cate doua clatite de portie.
Se umplu clatitele si se impacheteaza bine capetele, apoi se aseaza intr-un vas termorezistent. Smantana pentru topping se amesteca cu laptele si se toarna peste clatite, iardeasupra cascavalul ras. Se pune vasul in cuptorul incins pana se topeste cascavlul si se rumeneste usor. Va fi putin crocant, extraordinar de bun! Se serveste fierbinte.