Ciorba de varză dulce, reteta de post, cu zarzavaturi, este o rețetă simpla, de post. Este extrem de gustoasă și are puține calorii, motiv pentru care poate fi folosită și în curele de slăbire. Poate fi acrită cu suc de roșii, borș sau zeamă de varză murată. Dacă adăugăm și puțin cimbru, va avea un gust deosebit. Atât mama cât și bunica mea, făceau des această ciorbă iar atunci când nu era post, puneau și ceva afumături și/sau smântână, ca să fie mai consistentă. În funcție de sezon și de gusturile fiecăruia, această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5l de ciorbă!
Cum se prepara Ciorba de varza dulce, reteta de post
Se curăță și se spală bine legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina), după care se dau prin răzătoarea mică. Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie, se pune ceapa la călit, până ce se înmoaie, moment în care se adaugă și celelalte legume și se călesc împreună cca. 5 minute. Punem apoi 2-3 linguri de suc de roșii, amestecăm bine și lăsăm la călit cam 5 minute, fără să le ardem!
În oala pregătită pentru prepararea ciorbei, punem apă la fiert. Adăugăm legumele călite, în oală și lăsăm să fiarbă cam 10 minute.
Între timp spălăm varza, îndepărtăm cotorul și o tăiem fideluțe (julien) după care o punem în oală, la fiert, cam 10-15 minute, deoarece varza fierbe foarte repede. Gustăm și când este fiartă punem o crenguță de cimbru și zeamă de varză murată, pentru acrit. Mai dăm doar un clocot, oprim focul și condimentăm cu piper, boia și sare, după gust. Ornăm cu pătrunjel verde, tocat mărunt!
În funcție de sezon și de gusturile fiecăruia, această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată. În cazul în care nu dorim să fie de post, la ciorbă putem adăuga afumătură și/sau smântână. Servim cu ardei iuti.
Recomandam si ciorba de loboda sau ciorba de fasole.
Spor la gătit și poftă bună!
1
Nu ardeți ceapă și legumele deoarece devin amare.
2
Pentru un gust deosebit, folosiți cimbru proaspăt sau uscat, dacă vă place.
3
Puteți acri ciorba cu suc de roșii, borș sau zeamă de varză, după preferință.
4
Puteți pune afumături și/sau smântână, ca să fie ciorba mai consistentă, dar nu va mai fi de post.
5
Această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată, caz în care nu mai trebuie acrită suplimentar.