Unul din deliciile si ciorbele copilariei mele a fost aceasta minunata ciorba de salata verde. Este delicioasa atat calda cat si rece, cu paine sau cu mamaliguta. Salata verde, marar verde, usturoi, ceapa, smantana si putina afumatura (slanina de casa)...hmmm ce bunatate este aceasta reteta ardeleneasca.
Salata se spala bine de orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie, apoi rupem in doua sau trei frunzele mai mari. Punem 4 l de apa la fiert cu putina sare, cand clocoteste adaugam salata, mararul verde tocat marunt, ceapa intreaga sau daca e ceapa verde o vom taia marunt (la fel procedam si cu usturoiul verde), daca folosim catei de usturoi ii vom taia pe acestia in doua pentru a accentua aroma de usturoi.
Pana cand fierbe zeama cu salata, pregatim o omleta cu slanina afumata. Prajim feliutele de slanina si turnam deasupra cele doua oua batute (cu sare si piper dupa gust), trebuie sa obtinem o omleta (papara) de consistenta tare.
Timp de fierbere pentru zeama si salata: 30-35 minute. Dupa acest timp de fierbere stingem focul si adaugam zeama de lamaie sau otet. Amestecam smantana cu faina, adaugam putin cate putin din zeama fierbinte apoi omogenizam totul, strecuram smantana in ciorba printr-o sita.
In final adaugam omleta tare cu slanina prajita, patrunjelul verde tocat marunt si mai dam in clocot ciorba pentru cateva minute.