Una dintre ciorbele mele preferate este cea de rosii. Gustul dulceag si plin de aroma il obtinem doar vara, cand rosiile se coc in lumina directa a soarelui.
Am invatat s-o prepar de la tata, fiind o reteta specifica zonei de sud a Romaniei. La fel o gatea si bunica mea si iaca-ta la fel o prepar si eu. Nu uit nici acum mirosul vrejului de rosie si a leusteanului proaspat rupt, crescut langa fantana. Aceste amintiri imi sunt inca vii in memorie.
Spalam bine rosiile si le decojim. Stiu, o sa-mi spuneti ca era mai usor sa le pun in apa clocotita cateva minute, dar nu, ciorba e mult mai gustoasa astfel. Cantitatea este pentru o oala de 5 kg. Punem rosiile decojite in oala si le "storcim" cu ajutorul aparatului pentru piure. Nu trebuie insistat prea mult, prefer um amestec mai grosier. Adaugam peste rosii morcovul spalat, curatat si dat prin razatoare. La fel procedam si cu pastarnacul. Taiem ceapa marunt, ardeiul gras cubulete si tocam legatura de patrunjel. Le punem peste rosii. Completam cu apa aproape pana sus si lasam sa fiarba 15-20 minute la foc mediu. Potrivim de sare si gustam daca toate sunt fierte. Inchidem focul si adaugam leusteanul tocat si fideaua. Nu e necesara fierberea separata a acesteia, se va umfla in cateva minute. Tot acum adaugam si uleiul. Se poate servi atat rece, cat si calda, asezonata cu ardei iute si verdeata proaspata.