Ciorba de rosii

de Ela68 in Ciorbe, 7 Aug 2013 | 106139 vizualizari

 

Una dintre ciorbele mele preferate este cea de rosii. Gustul dulceag si plin de aroma il obtinem doar vara, cand rosiile se coc in lumina directa a soarelui.
Am invatat s-o prepar de la tata, fiind o reteta specifica zonei de sud a Romaniei. La fel o gatea si bunica mea si iaca-ta la fel o prepar si eu. Nu uit nici acum mirosul vrejului de rosie si a leusteanului proaspat rupt, crescut langa fantana. Aceste amintiri imi sunt inca vii in memorie.

 

INGREDIENTE

  • 4 kg rosii carnoase si crescute fara ingrasamant
  • 3 ardei grasi
  • 2 cepe
  • 1 morcov mare
  • 1 pastarnac (optional, nu era in reteta de baza )
  • 1 legatura patrunjel verdeata
  • 2-3 legaturi leustean
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 100 gr fidea ( eu am avut fidea de orez )
  • sare
Portii: 16
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de rosii:

Spalam bine rosiile si le decojim. Stiu, o sa-mi spuneti ca era mai usor sa le pun in apa clocotita cateva minute, dar nu, ciorba e mult mai gustoasa astfel. Cantitatea este pentru o oala de 5 kg. Punem rosiile decojite in oala si le "storcim" cu ajutorul aparatului pentru piure. Nu trebuie insistat prea mult, prefer um amestec mai grosier. Adaugam peste rosii morcovul spalat, curatat si dat prin razatoare. La fel procedam si cu pastarnacul. Taiem ceapa marunt, ardeiul gras cubulete si tocam legatura de patrunjel. Le punem peste rosii. Completam cu apa aproape pana sus si lasam sa fiarba 15-20 minute la foc mediu. Potrivim de sare si gustam daca toate sunt fierte. Inchidem focul si adaugam leusteanul tocat si fideaua. Nu e necesara fierberea separata a  acesteia, se va umfla in cateva minute. Tot acum adaugam si uleiul. Se poate servi atat rece, cat si calda, asezonata cu ardei iute si verdeata proaspata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de rosii" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de coaste de vitel