Ciocolata de casă este un desert delicios și ușor de preparat, popular în bucătăria românească. Rețeta tradițională include ingrediente de bază precum lapte praf, zahăr, unt și cacao. Poți adăuga, de asemenea, alune, nuci, stafide sau alte arome pentru a personaliza gustul.
Cum se prepara Ciocolată de casă cu nuci și alune - Rețeta clasică
Într-o tigaie rumenește puțin nucile și alunele, apoi scoate-le și lasă-le la răcit.
Într-o cratiță, amestecă zahărul cu apa și fierbe-le la foc mediu, până când zahărul se dizolvă complet și obții un sirop subțire. Lasă siropul să fiarbă câteva minute până atinge consistența dorită, apoi adaugă untul și amestecă până se topește complet. La final, adaugă esența de rom.
Într-un bol, amestecă laptele praf cu cacaua. Toarnă compoziția lichidă peste cea uscată și amestecă până se omogenizează. Adaugă nucile și alunele coapte și încorporează-le în compoziția de ciocolată.
Toarnă amestecul într-o tavă tapetată cu folie alimentară și nivelează-l cu o spatulă. Pune câteva alune și nuci pe toată suprafață și acoperă cu folie alimentară.
Lasă ciocolată să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-o în frigider pentru câteva ore până se întărește. După ce s-a întărit, taie ciocolată în pătrate sau bucăți de dimensiunea dorită.
Încearcă și rețeta de Ciocolată de casă cu nuci pecan sau varianta de Ciocolată albă de casă cu nuci și merișoare.
Îți recomandăm și rețeta de Trufe de ciocolată, absolut delicioase.
Poftă bună!