Chilli con carne

de crisselich in Vita, 8 Mar 2022 | 3869 vizualizari

 

Chiar daca numele suna mexican, aceasta reteta e creeata in sudul Statelor Unite. Prima atestare oficiala se gaseste in "Mrs. Owen´s Cookbook", de la 1880. In 1886 se scrie o reteta de chilli a armatei americane, care contine 15 kg de carne de vita, 170 gr de chilli macinat, 6 kg de fasole boabe, etc. Reteta este facuta pentru 100 de barbati, asa ca pofta buna la urmatoarea cumetrie!!!
Ajungand in Europa, reteta a suferit transformari dramatice; au inceput sa apara ingrediente noi: boabe de porumb, ardei rosii, mazare...Insa cea mai mare diferenta comparativ cu originalul este introducerea carnii tocate. Si fasolea boabe nu mai e servita ca si garnitura, ci ca parte integranta a mancarii.
Iata reteta mea, fara sa fie litera de scriptura...:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru Chilli:
  • 1 kg de carne de vita(pulpa/spata)
  • 4 cepe medii
  • 5-6 catei de usturoi
  • Chilli, iute (eu folosesc habaneros)
  • 2 gr oregano,
  • 4 gr coriandru macinat,
  • 4 gr chimion macinat (o lingura de fiecare)
  • piper negru
  • sare
  • fond de vita
  • sauce espagnole
  • untura
  • eventual pasta de tomate si/sau ardei
  • Pentru fasole:
  • 500 gr fasole Kidney, sau, mai bine, fasole boabe neagra, la doza
  • piper negru
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chilli con carne:

Carnea se curata de grasimea si zgarciurile care-s in plus. Apoi o taiem in cubulete de 1-2 cm.

Taiem 2 cepe in felii subtiri, si celelalte julienne. Usturoiul se taie fin.

Ardeiul iute se trateaza ca si ceapa, facem o textura mixta, o parte o taie marunt, o parte cerculete- asta se va reflecta in gustul final.

Punem niste untura la topit, intr-o tigaie. Fiecare dupa cum ii place( doua linguri pun eu, cam 70 de grame). La temperatura inalta, frigem bucatile de carne. Daca aceasta lasa apa, o scurgem intr-un tuci, vrem sa prajim carnea, nu sa facem supa...daca e necesar, frigem vaca noastra in  doua portii.

Cand carnea a capatat o culoare frumoasa, o punem in tuciul de mai sus, impreuna cu pasta de tomate si sosul spaniol - cui ii place, dupa gust. Eu pun 2-3 linguri de sos - in cazul asta nu are sens un gramaj exact.

Intr-o tigaie, calim ceapa si usturoiul pana prind culoare, si trantim asta apoi peste carne.

Turnam atat fond de vita cat sa acopere continutul tuciului si fierbem descoperit vreo 20 de minute. Punem apoi capacul, dam focul la mic-mic, si uitam oala pe foc 3-3,5 ore. Daca ne amintim, mai amestecam, din cand in cand.

Fasolea o punem intr-o alta oala, si o asezonam cu putin Chilli, piper si sare, lasam sa dea un clocot. Se serveste ca si garnitura. Deasemeni, merge perfect si o bagheta proaspata.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chilli con carne" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (6)

dantes 1

10.03.2022, 14:01

Super!

Panacris 1

13.03.2022, 19:42

Mno, recunosc că eu am savurat și furat rețeta de chilli con carne de le o nemțoaică , așa cum spui cu carne tocata, fasole și porumb, amestecate! De reținut rețeta origială! Cu miile de grame sunt obișnuită! Mulțumim!

Rahela Velicu 1

29.03.2022, 20:56

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu carne si cascaval