Am vazut tot felul de aperitive preparate din cartofi fierti si pasati. Ca sa fiu sincera, n-am incercat niciodata asa ceva in afara de clasicul desert "Galuste cu prune" care are la baza cartof fiert si pasat. Asadar, mi-am pus mintea la contributie, m-am uitat sa vad daca am ce-mi trebuie prin frigider, m-am inspirat putin si de la bucataras epurasha2bb si iata ce-a iesit. Un aperitiv mi-nu-nat!!
Curatam cartofii ii spalam, ii taiem cubulete si ii punem in apa (cat sa ii acopere) la fiert. Din momentul in care incepe apa sa fiarba, adaugam sare si ii lasam sa fiarba 20-25 minute.
Scurgem apa si ii pasam foarte bine cu ustensila pentru piure.
Tocam salamul foarte marunt. Procedam la fel cu cascavalul. Branza de burduf o pisam cu o furculita.
Taiem ceapa bucati potrivite si o punem impreuna cu cateii de usturoi curatati de coaja, la robot astfel incat sa obtinem o pasta. Daca nu aveti robot, tocati foarte foarte marunt ceapa si pisati usturoiul.
Adaugam peste catofii pisati oul, salamul tocat, cascavalul, branza de burduf, ceapa, usturoiul si amestecati totul foarte bine.
Presaram faina si praful de copt, potrivim de sare si omogenizam.
Tapetam o tava cu hartie de copt, pregatim un vas mic cu apa (ca sa ne umezim mainile), punem in alt vas pesmetul si incepem sa modelam chiftelutele, luand din compozitie cu ajutorul unei linguri, astfel incat sa obtinem chiftelute cat mai egale ca dimensiune.
Udam maina cu apa, modelam compozitia, o dam prin pesmet si o asezam pe hartia de copt.
Procedam asa pana terminam toata compozitia.
Punem tava la cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru 50-60 minute, pana se rumenesc frumos.
Se lasa la racit si se servesc.
1
Sunt foarte bune servite cu un sos facut din iaurt, usturoi si marar.
2
Merg de minune si cu ketch-up de casa, rosii, castraveti murati sau diferite salate.
3
Din cantitatile mentionate am obtinut 25 chiftelute cu diametrul de 6 cm.