Varza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se încearcă cu o furculiță dacă au fiert, se scurg de apă și se pasează. Morcovul se curăță și se dă pe răzătoarea mică. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește în 2 linguri ulei. După ce s-au mai răcit cartofii, se amestecă cu varza tocată, morcovul, ceapa călită, mărarul tocat mărunt și pesmet. Se condimentează cu sare și piper. Se fac chifteluțe, se dau prin puțină făină și se prajesc în ulei încins. Atenție - dacă focul nu este mare și uleiul încins, chifteluțele se desfac. Se prăjesc bine pe ambele părți, se scot pe un prosop de hărtie să eliminăm uleiul în exces. Se servesc ca atare sau dacă preferați un sos îl recomand pe acesta. 1 ceapă mică, 1-2 linguri ulei, 100 ml apă, 200 ml suc de roșii, 2-3 linguri bulion de ardei, 1 linguriță busuioc/ mărar uscat.
Călim ceapa în 1-2 linguri ulei, adăugăm apa și lăsăm să fiarbă 10 minute. Adăugăm sosul de roșii, bulionul de ardei și busuiocul, apoi mai fierbem 5 minute. Condimentăm cu sare și piper.
Poftă bună!