De multe ori se intampla sa cumparam sau sa facem mai multa paine decat mancam si sa se invecheasca. Si de cele mai multe ori o aruncam, nu-i asa? Bani aruncati pe fereastra! :)
Eu imi aduc aminte ca mama nu arunca painea: ori facea crutoane pentru supa, ori o umezea si o punea in cuptor pana se improspata. Sau facea pizza pe blat de paine. Cornurile care se invecheau se transformau in cornuri umplute la cuptor, cu ce gasea prin frigider, numai bune pentru o gustare intre mese.
Si uite asa am improvizat si eu intr-o seara o gustare si credeti-ma, nu mi-a luat mai mult de jumatate de ora! Ceva branza, niste felii de pastrama, o ciuperca ramasa de la pizza si inca vreo cateva chestii...
Pentru inceput am umezit chiflele si le-am stors de surplusul de apa.
Am taiat branza si sunca in felii potrivite, am tocat ceapa, usturoiul si verdeata. Le-am amestecat pe toate.
Am taiat o bucata de hartie de copt, am umezit-o si am pus chiflele pe ea. Le-am crestat din loc in loc, iar crestaturile le-am umplut cu amestecul de care v-am povestit mai devreme.
Prin frigider mai aveam niste ciuperci care mi-au facut cu ochiul. De ce nu? Am tocat marunt una si am adaugat-o amestecului.
Am stropit chiflele cu putin ulei de masline si am presarat peste ele un amestec de seminte.
Am imbracat chiflele in hartia de copt si le-am pus in cuptorul deja incins, cam 20 minute.
Am dezvelit chiflele si le-am mai lasat in cuptor vreo 5 minute, cat sa devina painea usor crocanta.
Le-am mancat calde, bucata cu bucata, impreuna cu un pahar cu lapte.
Concluzia: au iesit tare gustoase. As pune totusi o branza cu un gust mai pronuntat, de oaie de exemplu si as mai adauga niste usturoi sau o planta mai aromata, busuioc cred...
Oricum, va poftesc sa incercati si voi!