Am adaptat reteta clasica de "tatin" cu mere si am facut un chec inversat cu caise......un deliciu
La Tarte Tatin" - este o tartă cu mere inversată - Un desert cu fundu'-n sus
Istoria ei este foarte cunoscută ...... Pe la sfarsitul secolului al 19-lea, doua surori frantuzoaice - Caroline si Stephanie Tatin - pregateau o tarta cu mere pentru clientii micului hotel in care lucrau. Deodata, realizeaza ca au copt deja merele, dar au uitat sa puna aluatul dedesubt. Asa ca s-au gandit sa-l puna deasupra... Rezultatul a fost apreciat de clienti, iar tarte Tatin a intrat in istorie.
Născută dintr-o greșeală această retetă aparține patrimoniului culinar francez.
pentru 2 checuri mijlocii :
Incalziti cuptorul la 180 °C.
Intr-o tigaie puneti 75 gr zahar si faceti un caramel colorat.
Adaugati caisele taiate in 4 si le gatiti cam 5 minute .
In bolul robotului amestecam untul cu zaharul si zaharul vanilat.
Adaugam ouale treptat, apoi laptele si amestecam pana la omogenizare completa.
Punem faina amestecata cu praful de copt. Omogenizam.
Ungeti formele de chec si puneti caisele (cu exteriorul in sus).
Caramelul ramas in tigaie l-am pus in compozitia aluatului.
Varsati compozitia peste caise si dati la cuptor pentru 35-40 minute.
Asteptati 5 minute inainte de a rasturna formele de chec. Nu ridicati formele de chec imediat.
Asteptarea de cateva minute va facilita dezlipirea caiselor.
Decorati cu fistic prajit st taiati-le felii.
Fellile de chec se servesc reci sau....caldute cu inghetata de vanilie.....un deliciu !
Pofta Buna !!!
1
Cand le scoateti din cuptor asteptati 5 minute inainte de a rasturna formele de chec.Nu ridicati formele de chec imediat. Asteptarea de cateva minute va facilita dezlipirea caiselor.