Chec Sylvia, asa l-am notat in caietul meu cu retete, de mai bine de 25 de ani si n-am de gand sa-i gasesc o alta denumire. Este una din primele retete incercate de mine in marea aventura culinara. Mai simplu de atat nu se poate, este o reteta clasica ce poate fi realizata de oricine, iar pe deasupra este foarte gustos. Pacat ca se termina repede !
1. Bateti albusurile cu un praf de sare si adaugati zaharul treptat. Continuati sa maixati pana ce zaharul s-a topit.
2. Adaugati galbenusurile, uleiul, zema de portocala, esenta de vanilie si bateti cu mixerul pana se omogenizeaza. Opriti din compozitie o cana ( de 250 gr ), amestecati cu cele doua lingurite de cacao si lasati deoparte.
3. Adaugati apoi faina peste amestecul de mai sus ( cel fara cacao ), amestecati cu un tel de sus in jos pana la inglobarea totala.
4. Tapetati o forma dreptunghiulara de chec cu hartie de copt unsa cu unt si turnati alternativ cate jumatate din cele doua compozitii. ( o parte simpla, una cu cacao ) iar intre ele, nucile. Pentru design, ne jucam cu furculita, facand arabescuri sau orice alte forme la alegere.
5. Coaceti la cuptorul preincalzit, cateva minute la foc iute, apoi la foc mediu, la 180 grade. Faceti testul scobitorii si cand e gata, il scoateti usor din forma si-l lasati la racit.
1
Dimensiunea formei : 30x10 cm