Mi-a fost dor de clasicul chec vanilat si avand niste ornamente de ciocolata, m-am gandit sa-l fac sa rontaie putin cand il mancam.
As fi pus niste ciocolata, dar aceea s-ar fi topit in timpul tratamentului termic, asa ca a fost mai de efect cu ornamentele care au ramas intacte.
Reteta mea era cu 3-400 gr zahar, dar eu m-am oprit la 250 gr deoarece s-a intarit foarte bine bezeaua formata.
Separam albusurile de galbenusuri si presaram peste ambele putina sare.
Zaharul il vomrasni cu ajutorul rasnitei de cafea si il amestecam cu zaharul vanilat.
Mixam albusurile bine pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul, mixand in continuare.
Adaugam pe rand galbenusurile, apoi uleiul, esenta si vom mixa mai incet sa nu se lase albusurile.
La final vom incorpora treptat faina.
Ungem tavile, sau le tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia in ele.
Intr-o tava am presarat si ornamente de ciocolata, punand un strat de aluat, un rand de ornamente.
Coacem checurile la 180 de grade pentru 35-40 de minute, in functie de cum se prezinta la testul cu scobitoarea.
Portionam checul dupa racire, daca rezistam.
Pofta buna!
1
Daca albusurile nu se intaresc suficient, se va adauga si putin praf de copt.
2
Este indicat sa nu scoatem tavile din cuptor imediat dupa stingerea focului ci sa le mai lasam cateva minute sa nu fie trecerea prea brusca de la o temperatura ridicata la una mai scazuta.