Iarna se apropie cu pasi repezi asa ca am fugit la piata sa mai cumpar niste castraveciori cornison numai buni pentru pus la murat asa cum faceau bunica si mama odata. Modalitatea de preparare este cat se poate de simpla asa ca o voi impartasi cu voi. Sper sa va inspire si sa va apucati de pus muraturi singuri !
Se spala castravetii, se pregatesc borcanele si se curata restul legumelor. Se aseaza pe fundul borcanelor frunze de telina si castravetii cat mai apropiati sau in picioare. Printre ei se adauga tijele de hrean, cateii de usturoi, morcovul feliat si condimentele - boabele de mustar, piper, foi de dafin. Se indeasa castraveti pana umplem vasul iar la final acoperim cu frunze de telina.
Pregatim apa si o punem la fiert impreuna cu sarea, zaharul si otetul pana cand clocoteste. Dupa ce o mutam intr-un vas mai mic pe care sa-l putem manevra usor, incepem si turnam peste castraveti si suntem atenti pana se umple deasupra frunzelor. Astupam borcanele cu folie de celofan sau capace etanse. Lasam sa se raceasca dupa care se aseaza in camara la rece.
Sa aveti pofta!
1
Daca nu aveti marar uscat, pe fundul borcanului se pot aseza frunze de telina.
2
Nu va fie teama sa indesati ingredientele pana la umplerea borcanelor deoarece oricum acestea se vor lasa in momentul in care adaugati apa clocotita deasupra.