Este definitiv in topul prajiturilor de Craciun preferate de familia mea, o pregatesc an de an cu drag si bucurie, este atat de versatila incat poti combina cu usurinta, blaturi in diverse texturi si creme pentru umpluturi delicioase.
Anul acesta am ales crema de lamaie si cea de nutella cu marshmallow, iar pentru preparare am folosit cu succes frisca Montare D'Oro, care m-a ajutat mult, fiind usor de mixat, suficient de dulce, ferma la montare, deci pe mine chiar m-a cucerit, asa ca ma voi baza pe ea de azi inainte!
Am realizat un mic decor asa ca o poveste de Craciun, cautand ca prin asezarea lor, buturugile sa formeze un trenulet... al bucuriei pe care o simtim de fiecare data cand se apropie minunatele sarbatori de iarna.
Blatul alb:
Blatul de cacao:
Crema de lamaie:
Crema de ciocolata si marshmallow:
Frisca cu nutela:
Frisca pentru decorul alb:
Pentru decor:
Am pregatit prima data crema de lamaie, am facut-o seara pentru ca a doua zi doar sa o folosesc si sa fie gata racita atunci cand o voi mixa cu frisca.
Intr-un vas larg am pus frisca lichida si laptele, am adaugat si zaharul, vanilia, am amestecat cat sa se topeasca.
Galbenusurile le-am amestecat intr-un bol cu faina si 100 ml lapte din total, apoi din compozitia calda am pus pana am subtiat totul si am turnat inapoi in vasul de pe foc, am lasat sa se ingroase amestecand permanent si apoi l-am tras de pe foc.
A doua zi am mixat crema cu frisca gata batuta.
Blatul alb:
Am mixat ouale cu zaharul si vanilia timp de 6 minute pana ce si-a dublat volumul, am adaugat usor faina si praful de copt.
Pe o foaie pergament am intins aluatul si l-am copt pana ce a trecut testul scobitorii in jur de 12 minute.
Am pregatit un prosop ud bine stors pe care am scos cu tot cu foaia de copt blatul.
Pe o alta foaie de copt am presarat zahar pudra si am asezat blatul desprinzandu-l usor de pe pergament, rulandu-l cu grija sa nu se rupa, l-am invelit in prosopul ud asezat peste hartia pergament si l-am lasat sa se raceasca.
Blatul cu cacao l-am preparat in acelasi mod si l-am scos la fel pe o hartie presarata cu zahar pudra, apoi l-am rulat si l-am lasat la racit.
Am preparat crema de ciocolata si marshmallow:
Am pus untul si laptele intr-un vas pe foc mic, cand s-a infierbantat am adaugat 150 gr. marshmallow si la final ciocolata rupta in bucati, am lasat pe foc pana ce s-a topit, am amestecat pana la omogenizare si am pus totul in vasul de mixer am mixat pana ce s-a mai racit putin, apoi am racit complet la frigider. Cand am scos vasul de la frigider am pus frisca si am mixat din nou foarte putin crema.
Frisca cu nutella:
Am mixat cu un tel frisca gata batuta cu nutella, lingura cu lingura pana ce a prins culoare si a fost gata de folosit.
Am desfacut blatul alb si l-am impartit in doua pe lungime.
Am pus peste blatul alb o parte de crema de lamaie si in a doua jumatate am pus crema de ciocolata si marshmallow.
Am rulat aluaturile sul si le-am imbracat pe fiecare o parte in frisca cu vanilie si o parte in frisca cu nutella. Aici procedati cum va inspira sa faceti combinatiile de culori.
La fel am procedat si cu blatul cu cacao, dupa ce l-am taiat in doua pe lungime, am pus pe fiecare parte cate un fel de crema, le-am rulat sul si le-am imbracat in frisca cu vanilie si frisca cu nutella.
Am asezat blaturile pe un platou si le-am decorat cu bombonele si decoratiuni de iarna.
Sper sa va placa buturugile la fel de mult cum ne-au placut si noua.
Sarbatori cu bucurie va doresc!