Buturuga de Craciun

de RuxyRux in Prajituri, 26 Dec 2013 | 5566 vizualizari

 

Prajitura aceasta minunata chiar nu pot sa o ratez de Craciun...si uite asa an de an o reinventez....

 

INGREDIENTE

Blat de rulada:

  • 130 gr faina
  • 130 gr zahar pudra
  • 4 oua
  • vanilie
  • coaja de portocala

Crema:

  • 1 l lapte
  • 400 gr zahar
  • vanilie
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • 200 gr unt

Decor:

  • nuca macinata
  • zahar pudra vanilat

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Buturuga de Craciun:

Cred ca daca ati citit ingredientele v-ati dat seama ca este crema de la prajitura minunata Carpati( multumesc Merisor drag) e a doua oara cand o prepar :) in cazul de fata am injumatatit cantitatile.

Am preparat mai intai crema pentru a avea timp sa se raceasca :)

Am caramelizat zaharul cu grija sa nu se arda,  desigur la foc mic, apoi am adaugat faina si cacaoa si am amestecat foarte bine. Am turnat laptele( atentie maxima FIERBINTE !!!), si numai cate putin, o sa inceapa sa bolboroseasca si nu va speriati, amestecati fara sa va opriti pana puneti tot laptele si apoi trageti vasul de pe ochiul aragazului. Este momentul sa adaugam untul taiat in bucati si sa amestecam cu un tel pana se topeste...este gata crema si o vom da la racit( nu complet).

Intre timp pregatim blatul: Batem albusurile spuma cu 30 gr de zahar pudra ( din total).

Mixam galbenusurile cu putina sare si restul de zahar si vanilie. Adaugam jumatate din cantitatea de albus batut si apoi faina. Amestecam bine si la sfarsit incoporam restul de albus prin invaluire.

Punem compozitia in tava de cuptor( cea din dotare) tapetata cu foaie pergament si o intindem cu o spatula.

Coacem blatul pentru zece minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Vom scoate  blatul cu tot cu foaie de copt din tava pe un prosop curat de bucatarie inmuiat in apa rece si bine stors.

Deasupra blatului am pus o alta foaie pergament si am rulat cu tot cu prosopul umed rulada. Presam cateva secunde si o aducem la starea initiala. Desprindem cu grija foaia de copt de deasupra.

Umplem cu jumatate din crema si rulam buturuga. O luam usor cu tot cu foaia de copt si o rostogolim cu grija pe platou.

Invesmantam rulada in restul de crema de ciocolata si o dam la rece.

Cand este gata scoatem rulada cu o paleta si o asezam pe un platou unde o vom si asambla. Eu am mutat rulada pe un platou pe care am presarat nuca si zahar pudra vanilat. Am taiat o bucata din rulada si am asezat-o alaturi de cea ramasa. Cu o furculita am facut nervurile.

Decorati dupa inspiratie si serviti-o cu placere :)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Buturuga de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Islere cu nuca