Budinca dulce, cu paste, branza de vaci si stafide

de RODIMUR in Mancare copii, 26 Ian 2019 | 4290 vizualizari

 

Deși mai aveam câteva fursecuri în casă, de dimineață mi-am propus să fac ceva dulce pentru acest sfârșit de săptămână. Așa că am făcut o budincă dulce, cu paste (steluțe!), brânză de vaci și stafide, așa cum făceam mai ales atunci când copiii erau mici. Preparativele n-au durat prea mult și curând după ce am pus tava în cuptor, s-a înmiresmat toată casa cu plăcutul miros al acestei budinci aromate și delicioase...

 

INGREDIENTE

  • 100 -150 grame de paste (steluțe)
  • 2 ouă
  • 275 grame de brânză de vaci
  • 2 linguri încărcate de smântână grasă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 50 grame de stafide
  • 50 grame de unt
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • esență de rom (pentru înmuiat stafidele)
  • 1 lingură de pesmet
  • 1 lingură de amidon alimentar (opțional)
  • 1 praf de sare
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Budinca dulce, cu paste, branza de vaci si stafide:

Mai întâi se opăresc stafidele timp de 1 minut și apoi se pun la înmuiat, în esență de rom.

Pastele făinoase se fierb, conform recomandărilor, în apă clocotită cu sare (în general, cam 7-8 minute).

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se amestecă brânza cu zahărul, vanilia, ouăle, praful de sare, smântâna și coaja răzuită de lămâie. Când compoziția este omogenă, se adaugă stafidele și esența de rom în care s-au înmuiat și eventual, cine dorește, amidonul alimentar.

Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc bine cu apă rece, se scurg și se adaugă în compoziția cu brânză. Se amestecă ușor, pentru omogenizare.

Se unge o tavă termorezistentă cu unt, se tapetează cu pesmet (sau cu făină albă), se toarnă compoziția de budincă și deasupra se pune untul, tăiat felii subțiri.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce budinca se rumenește frumos (cam 35-40 de minute).

Când budinca este rumenită, se scoate tava din cuptor. După ce se lasă puțin să se răcorească, budinca se poate servi, caldă. Dacă doriți să o tăiați frumos, atunci va trebui să o lăsați să se răcească. Este la fel de bună, chiar dacă este rece.

Se servește cu zahăr pudră, dulceață, sirop, peltea...

TIPS-URI

1

Ar fi bine ca brânza de vaci să fie bine scursă.

2

Opăriți stafidele 1 minut, înainte de a le pune la înmuiat, în esență de rom. Este o măsură de precauție, pentru că nu știți în ce condiții au fost ținute stafidele, înainte de ambalare.

3

Puteți folosi orice paste aveți la îndemână, sau care vă plac.

4

Tava poate fi tapetată cu făină albă, dacă nu aveți pesmet la îndemână.

5

Budinca se încheagă și fără amidon alimentar, pentru că are ouă și paste în componență. Totuși, dacă brânza nu este bine scursă și compoziția de budincă este foarte moale (lichidă) puteți adăuga amidon, pentru siguranță. În caz contrar, ca să se închege, budinca va trebui să stea mai mult în cuptor și există riscul de a se arde la bază.

6

Feliuțele de unt care se pun deasupra budincii împiedică formarea crustei și ajută la rumenirea ei.

7

Dacă este rece, budinca poate fi porționată în forma dorită (dreptunghiuri, pătrate, romburi, rotunduri). Dacă este caldă, ea s-ar putea sfârâma.

Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca dulce, cu paste, branza de vaci si stafide" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

28.01.2019, 10:55

Într-adevăr, Daniela, este atât de bună și de parfumată, încât merită să ne placă... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

30.01.2019, 10:01

Buna!

RODIMUR 1

30.01.2019, 11:16

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Branzoaice umplute cu mere