Este de fapt un tortulet de post foarte aromat si satios, dar din pacate prea mic pentru patru guri mari.
Facem intai crema de gris pe care o vom pune prima in forma de tort.
Eu am folosit o forma de chec din silicon de 11/23 cm.
Punem intr-un vas pe foc frisca lichida cu zaharul si putina sare, iar cand incepe sa fiarba adaugam treptat grisul mestecand continuu. Lasam pe foc pana se ingroase bine, apoi adaugam margarina si esenta, amestecam pana se topeste margarina si turnam imediat in forma de chec/tort.
Pregatim blatul de biscuiti: punem apa, zaharul, esenta si margarina intr-un vas pe foc.
Intr-un bol sfaramam biscuitii si ii amestecam cu nuca taiata.
Adaugam peste biscuiti siropul fiert si amestecam bine pana se patrund toti biscuitii.
Peste crema de gris punem dulceata de mure si imediat asezam blatul de biscuiti si nivelam.
acoperim forma cu o folie alimentara si dam la frigider pentru o ora, apoi rasturnam pe platou.
Ornam cu mure din dulceata.
Pofta buna!
1
Pentru crema de gris, margarina se poate freca cu zaharul si apoi se poate incorpora in grisul fiert si racit, ii da un aspect mai cremos.
2
Se poate adauga in crema de gris, nuca de cocos, dar se va reduce cantitatea de gris.