O reţetă în care am folosit două feluri de brânză. Şi pentru că dovleceii tăiaţi şi scobiţi pe care i-am umplut cu brânză au aspectul unor bărcuţe, i-am numit astfel...
Se alege, se spală, se zvântă mărarul şi se taie fin.
Se fierbe tare un ou.
Se amestecă brânza dulce de vaci cu untul moale, mărarul tăiat fin, sare (după gust) şi oul fiert tare şi mărunţit.
Se spală şi se curăţă de coajă dovleceii, după care se porţionează şi se scobesc cu o linguriţă, având grijă ca exteriorul să rămână intact. Se taie și partea inferioară a dovleceilor, pentru a avea stabilitate.
Se umplu bărcuțele de dovlecei cu umplutura de brânză dulce, ou, unt și sare.
Ceea ce a rezultat după ce s-au porționat, nivelat și scobit dovleceii, se taie mărunt și se amestecă apoi cu telemeaua răzuită fin, sare și piper. (Eu am adăgat și umplutura de brânză dulce cu ou, mărar și unt, care mi-a rămas)
Acest amestec se așează pe fundul tăvii unse cu unt în prealabil, după care se așează bărcuțele din dovlecei, umplute cu amestecul de brânză dulce.
Se bat bine cele două ouă și se adaugă smântână și sare. Se amestecă bine, pentru uniformizare și se toarnă în tavă, peste bărcuțele din dovlecei umplute cu brânză dulce.
Se dă la cuptor, la foc potrivit și când s-au rumenit, se scoate tava și se servesc calde.
1
Dacă dovleceii nu sunt prea mari, îi puteți umple întregi, nu neapărat porționați.
2
În amestecul cu telemea, nu puneți prea multă sare.