Baigli

de anca_rm in Dulciuri, 15 Dec 2015 | 6571 vizualizari

 

Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la  o buna prietena de-a mea a carui sot este maghiar .
Din cantitatile date ar fi iesit 4 cozonaci de 25 cm lungime , dar cum eu am ajutor in bucatarie au iesit doar 3 si inca cativa micuti si cu forme ciudate.
 Mai trebuie sa va spun ca am folosit Green Sugar , dar acesta poate fi inlocuit cu zahar.
Dulciuri pentru Mos Craciun  

 

INGREDIENTE

  • -500 gr faina
  • -100 gr unt
  • -100 gr untura
  • -2 galbenusuri
  • -100 ml lapte
  • -70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta)
  • -1 lingura smantana
  • -20 grame drojdie
  • -coaja de la o lamaie
  • -esenta rom
  • Umplutura:
  • - 200 gr mac macinat
  • -200 gr nuca macinata
  • -100 ml lapte
  • -2 albusuri
  • -100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar
  • Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli:

Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.

Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si  coaja rasa de lamaie.

Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .

Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .

Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :

Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100  gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .

Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar  si 100 ml lapte .

Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.

Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .

Punem jumate din umplutura (mac sau nuca)  si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.

Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati  sa puneti tava inapoi in frigider.

Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.

Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .

Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (21)

Rocsi 1

15.12.2015, 19:56

Cu nuca pentru mine

Andra_Constantinescu 1

16.12.2015, 08:42

Ce bunatate!

Geanina87 1

16.12.2015, 10:35

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rulada cu mac