Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la o buna prietena de-a mea a carui sot este maghiar .
Din cantitatile date ar fi iesit 4 cozonaci de 25 cm lungime , dar cum eu am ajutor in bucatarie au iesit doar 3 si inca cativa micuti si cu forme ciudate.
Mai trebuie sa va spun ca am folosit Green Sugar , dar acesta poate fi inlocuit cu zahar.
Dulciuri pentru Mos Craciun
Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.
Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si coaja rasa de lamaie.
Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .
Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .
Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :
Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100 gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .
Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar si 100 ml lapte .
Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.
Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .
Punem jumate din umplutura (mac sau nuca) si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.
Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati sa puneti tava inapoi in frigider.
Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.
Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .
Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.