Acesti covrigi din aluat dospit, fierti in apa, iar apoi copti, sunt deliciosi daca se servesc proaspeti, umpluti cu crema de branza si somon afumat. Sunt absolut deliciosi!!!!! Iar cum dimineata curg pachetelele pentru scoala, sunt bineveniti, chiar daca sunt in diverse moduri preparati(nu neaparat cu somon).
Se pune faina intr-un castron. Se adauga sarea si drojdia, apoi se face o adancitura la mijloc. Intr-un castronas se amesteca 2 oua cu uleiul si mierea si se toarna amestecul in adancitura din faina. Se adauga aproximativ 200 ml apa calduta la faina. Se amesteca totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obinand un aluat lipicios.
Se presara faina pe supafata de lucru, se framanta aluatul energic aprox. 10 min, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Se pune aluatul intr-un castron, se acopera si se tine la cald 40 de minute , sacreasca pana isidubleaza volumul. Se framanta apoi aluatul pe suprafata de lucru, se face un sul si se taie in 12 bucati egale. Din fiecare bucata se formeaza un sul lung de cca. 20 cm. din care se formeaz un covrig. Capetele se umezesc cu putina apa si se lipesc strangandu-le cu degetele.
Se incinge cuptorul la 200 grade(180g cu ventilator) se tapeteaza tava cu hartie pentru copt. Se pun covrigii necopti in tava si se lasa 20 min. acoperiti, la dospit. Se pune la fiert apa cu sare intr-o oala mare. Covrigii se scufunda pe rand cu spumiera in apa clocotita si se tin 20 de secunde. Se scot din apa si se pun inapoi in tava Se bate al treilea ou. Se ung cu el covrigii prefierti. Apoi se coc in cuptorul incins 15 min., pana se rumenesc.
Se scot din cuptor, se pun pe un gratar de bucatarie si se lasa la racit.
1
Covrigii raman proaspeti pana la trei zile daca sunt pastrati intr-o cutie inchisa.