Ador leurda, asa ca o folosesc in orice mancare unde se poate asorta.
Azi am adaugat-o si in amestecul de carne tocata cu care am umplut ardeii si in sosul de rosii in care i-am fiert.
Da un gust usor picant mancarurilor, in functie de cantitatea folosita, bineinteles.
Nu am trecut cantitati la condimente, acestea se pun in functie de gustul fiecaruia.
Eu obisnuiesc sa pun cate putin, pe parcursul prepararii si gust mancarea din cand in cand sa vad daca mai necesita.
Pregatim intai umplutura.
Asezonam carnea tocata cu cate un praf din condimentele enumerate si sare.
Curatam si tocam ceapa, morcovul si radacina de patrunjel si le punem la calit in uleiul incins, picurand si putina apa peste ele sa nu se prajeasca.
Daca suportati gustul de prajeala, nu mai puneti apa.
Cand legumele se patrund usor, adaugam carnea tocata si amestecam usor in vas pentru a se imbina toate ingredientele si a se prepara uniform.
Le lasam pe foc pana cand sunt aproape preparate, apoi adaugam si orezul, mai mestecam de cateva ori si dam vasul la rece.
Cand amestecul de ingrediente s-a racit, adaugam 1/2 legatura de patrunjel verde, tocat, 1/2 legatura de leurda tocata marunt si doua oua mici.
Pregatinm ardeii, spalandu-i, decupandu-le cotoarele si indepartand nervurile si semintele.
Curatam si cotoarele de seminte.
Umplem ardeii trei sferturi cu compozitia de umplut si ii capacim cu cotoarele.
Vara in loc de cotoare imi place sa le pun cate o felie de rosie, dar acum rosiile nu au gust si n-are sens.
Asezam ardeii umpluti intr-un vas incapator, o cratita sau oala.
Pasta de rosii o asezonam cu putine condimente, cate un praf din cele enumerate, plus o lingura de zahar si sare.
Noua ne plac sosurile usor dulci, de aceea eu adaug zahar in functie de gustul rosiilor.
Tocam restul de leurda cat de marunt putem si o adaugam in pasta de rosii.
Peste ardeii din vas adaugam pasta de rosii, doua foi de dafin si completam cu apa atat cat sa fie ardeii acoperiti.
Fierbem mancarea la foc mediu pana cand ardeii se patrund bine si orezul este fiert.
Pe parcurs mai gustam sosul si il asezonam dupa gust cu sare si condimente.
Dupa stingerea focului, adaugam 1/2 legatura de patrunjel verde tocat.
1
Daca va mai ramane zacusca prin frigider, adaugati 2-3 linguri in sos, va iesi mult mai bun.
2
Leurda se poate inlocui si cu usturoi verde, sau usturoi uscat.