La 25 mai, Argentina sărbătorește ziua independentei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.
Numele Argentinei vine din latinescul "argentum", țara reprezentând o sursă de minerale valoroase. Un rol mai important l-a avut producția de vite și cereale, clasând țara printre cele mai bogate națiuni din lume.
Placintelele empanadas fac parte din bucataria si cultura latino americane.
Retetele lor le gasesti si in bucataria spaniola, si in cea portugheza, dar in nici o alta tara nu au statutul traditional ca in Argentina.
Empanadas sunt la fel de populare in Argentina precum hotdogul in America.
Se gasesc in orice restaurant sau fast-food. Ideea este aceeasi: o foaie de aluat, taiata intr-un disc si impaturita pe jumatate, care imbraca si sigileaza inauntru o umplutura gustoasa, prajita sau coapta.
Va propun o reteta cu ton si cu o forma interesanta.
Puteti vedea si o reteta mai clasica reteta cu carne.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/05/empanadas-pateuri-cu-ton.html
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Pentru dorat:
Se amesteca făina si sarea intr-un bol. Adaugati untul topit si amestecati. Se adauga oul si treptat apa calduta. Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted. Se acopera si se lasa aluatul să se odihneasca.
Intre timp, pregatiti umplutura.
Taiati ceapa marunt si prajiti-o in uleiul incalzit. Adaugati tonul scurs si gatiti pana cand apa se evapora, amestecand cateva minute.
Adaugati sosul de rosii si zaharul. Puneti sare, boia de ardei, piper, amestecati si gatiti la foc potrivit, in jur de 8 minute.
Luati de pe foc, adaugati patrunjel tocat si lasati sa se raceasca.
Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara subtire.
Cu o forma, taiem cercuri (mai mari, mai mici dupa dorinta)- diametru de 8 cm pentru mine. In fiecare cerc, punem umplutura. Inchidem bine in forma de coltunas si sigilati. M-am inspirat pentru sigiliare aici .
Asezati-le pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Incalziti cuptorul la 180° C.
Ungeti placintelele cu galbenusul batut si amestecat cu laptele.
Coaceti timp de 20 - 30 minute, in functie de marimea lor.
Serviti-le imediat sau le puteti reincalzi la cuptor, la temperatura mica, cateva minute.
1
mi-au iesit 45 empanadas