Un tort aperitiv foarte bun, atunci când aveți musafiri și vreți să faceți ceva special.
Luați o pâine albă, rotundă, pufoasă și tăiați-o în 3 foi. Nivelați foaia de deasupra, dacă este cazul.
Fierbeți ouăle tari, răciți-le în apă rece și decojiți-le.
Alegeți mărarul, spălați-l și tăiați-l fin.
Amestecați foarte bine brânza de vaci cu untul și când s-a uniformizat, împărțiți crema în două părți egale. Din prima parte faceți crema de brânză. Mărunțiți ouăle, după care amestecați-le cu crema de brânză, sare și mărarul tăiat fin.
Faceți crema de șuncă. Mărunțiți bine șunca de Praga și amestecați-o cu cealaltă parte de cremă de brânză. Puneți cremele la frigider pentru câteva minute, ca să se mai întărească.
Puneți prima foaie de pâine pe platou și umeziți-o puțin cu lapte, după care întindeți pe ea crema de brânză cu ouă și mărar. Suprapuneți peste aceasta a doua foaie de pâine, pe care o umeziți, de asemenea, cu lapte și apoi o ungeți cu crema de șuncă.
Umeziți cea de-a treia foaie de pâine cu lapte, dar pe partea care se va suprapune peste crema de șuncă. Suprapuneți cea de-a treia foaie, după care ungeți-o cu unt și decorați așa după cum doriți și cu ce doriți. Puneți tortul la frigider până în momentul servirii.
Pentru maioneză, se răzuie fin gălbenușul unui ou fiert tare, se adaugă 1/2 linguriță de muștar clasic și apoi se încorporează gălbenușul crud. Se toarnă ulei, puțin cîte puțin, până ce maioneza se îngroașă și se adaugă apoi câteva picături de zeamă de lămâie. Se mai mixează până ce rezultă o maioneză bine legată, bună pentru decorat.
1
Preparați acest tort doar cu câteva ore înainte de a-l servi, mai ales că se face repede.
2
Nu umeziți foarte tare foile, ci doar puțin. Faceți în așa fel încât cantitatea de lapte să vă ajungă pentru toate foile.
3
Cremele pot fi făcute mai devreme și ținute în frigider, să se mai întărească.
4
Cea de-a treia foaie de pâine trebuie unsă cu unt, pentru ca elementele de decor să nu alunece.
5
Se mănâncă fără pâine.