Va invit in Ungaria pentru a servi micul dejun (reggeli). :)
Pentru aceasta am pregatit pogacelele traditionale unguresti cu cascaval.
In aproape toate statiille de metrou din Budapesta putem gasi aceasta specialitate.
Face parte din traditia culturala a tarii si simbolizeaza călătoria vieții. În multe povești maghiare fiul este trimis să cucerească lumea de mama sa, cu un rucsac plin de pogácsa.
La absolvirea liceului, elevii din Ungaria sunt prezenți la ceremonia de plecare cu o pungă mică.
Înăuntru există întotdeauna o pogácsa, pentru drumul urmator.
sursa reteta: http://www.agriculturae.ro/
Amestecati drojdia uscata in laptele caldut cu zaharul.
Puneti intr-un castron sau in bolul robotului faina cu sarea si amestecati.
Adaugati galbenusul de ou, smantana si untul si incorporati apoi treptat laptele cu drojdia.
Framantati 10 minute pana obtineti un aluat elastic.
Adaugati un pic de faina daca trebuie.
Acoperiti aluatul si lasati la cald sa-si dubleze volumul, timp de 1h 30.
Dupa o 1h 30, infainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.
Intindeti aluatul cu un rulou si pliati-l ca pentru un aluat foietaj: partea stanga o aduceti spre centru, acoperiti cu partea dreapta, ridicati spre centru partea inferioara si ridicati deasupra partea superioara.
Acoperiti aluatul si lasati la cald 30 minute.
Faceti al 2-lea pliaj.
Intindeti aluatul cu un rulou, presarati deasupra cascaval ras: partea stanga o aduceti spre centru, acoperiti cu partea dreapta, ridicati spre centru partea inferioara si ridicati deasupra partea superioara.
Acoperiti aluatul si lasati la cald 30 minute.
Faceti al 3-lea pliaj - idem pliaj 1.
Acoperiti aluatul si lasati la cald 30 minute.
Intindeti aluatul cu un rulou -trebuie sa aiba o grosime de 2cm. Cu un cutit trageti linii orizontale si verticale.
Cu o forma decupati pogacelele si puneti-le pe o placa acoperita cu hartie de copt.
Ungeti-le cu albusul de ou batut si decorati-le cu cascaval ras, seminte de mac, floarea soarelui, susan etc.
Dati-le la cuptorul incins la 180°C timp de 20-25 minute (in functie de marimea lor).
Lasati-le sa se raceasca un pic si serviti.
Foarte bun, gustul de branza nu este puternic.