Pornind de la rețeta Laurei la care am poftit de cum am văzut-o, am preparat acești delicioși colțunași umpluți cu șuncă presată și legume mexicane.
Mulțu, Lăurici, pentru inspirație! :-*
Umplutura am ales-o în funcție de ce am găsit prin frigider.
Au ieșit tare buni, iar noi i-am servit cu ketchup și dulceață de ardei iuți.
Pregătim aluatul.
Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu puțină sare.
Facem o adâncitură la mijloc unde punem: ouăle, untul rece tăiat în cuburi și oțetul.
Cu vârful degetelor frământăm aluatul, adăugând, treptat și apa rece.
Lăsăm aluatul la odihnit, acoperit și la loc răcoros, până pregătim restul ingredientelor.
Pregătim umplutura.
Fierbem legumele mexicane în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute.
Le punem, apoi, la scurs într-o sită și le lăsăm să se răcească.
Tocăm șunca presată în cuburi mici.
Amestecăm într-un vas, legumele mexicane, răcite, cu șunca presată și mozzarella rasă.
Adăugăm puțin piper măcinat, busuioc uscat, 2 ouă și un albuș și omogenizăm amestecul.
Asamblăm colțunașii și îi coacem.
Întindem aluatul pe masa ușor înfăinată, într-o foaie de 3-4 mm grosime.
Îl decupăm în 6 părți de formă aproximativ pătrată.
Așezăm la câte un capăt câte 2 linguri de umplutură.
Pliem celălalt capăt al aluatului peste umplutură, unind uniform, marginile aluatului.
Mai întindem de colțuri să le dăm o formă mai rotunjită, parcă arată mai bine.
Cu o furculiță presăm marginile aluatului să se lipească între ele.
Așezăm colțunașii în tava tapetată cu hârtie de copt.
Cu ajutorul unei pensule, ungem colțunașii cu gălbenuș diluat cu puțin lapte.
Presărăm puțină boia și coacem colțunașii pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.
Servim delicioșii colțunași, calzi, cu ketchup și dulceață de ardei iuți.
Să vă fie de folos!
1
Se pot servi și cu un sos de usturoi cu iaurt, sau după preferințele fiecăruia.
2
Sunt buni chiar și reci, luați la pachet.
3
Pentru că mi-a mai rămas umplutură, am preparat niște aperitive la tigaie, în formă de silicon.