Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Cus-cus cu nuci si pesmet
Postat de: MotanLaOale in PasteCus-cus-ul se fierbe conform indicatiilor de pe ambalaj. Nucile se macina fin. Cus-cus-ul fiert se scurga bine de apa si se amesteca cu uleiul. Se incorporeaza nucile macinate. Se...Citeste continuarea
Prajitura rasturnata cu prune
Postat de: MotanLaOale in PrajituriPrunele se spala, se usuca, se scot samburii si se taie in doua. Zaharul, 120g, se amesteca cu scortisoara. Intr-o tava (35x25) unsa cu unt se presara zaharul amestecat cu scortisoara pe tot...Citeste continuarea
Varza bicolora calita cu afumatura
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri cu carneVarza alba si rosie se curata si se toaca fidea mai mare, se presara cu sare si se lasa sa se imoaie putin. (25-30 minute) Costita si scarita se taie fasii si se pun la prajit in ulei intr-o...Citeste continuarea
Tort mere-pere
Postat de: RuxyRux in TorturiIncepem prin a topi untul drect in tava in care vom prepara tortul( eu am avut o forma rotunda ceramica de la Delimano). Topim untul la foc mic, adaugam zaharul si vanilia si il caramelizam...Citeste continuarea
Pasta de somon afumat
Postat de: RuxyRux in SomonSe prepara atat de simplu: 1. Se curata somonul (sau alt peste afumat) de oase, e preferabil sa faceti acest lucru cu mana, sa va asigurati ca nu scapati oase nedorite. 2. Se fierb ouale, se...Citeste continuarea
Clatite umplute cu piept de pui si...
Postat de: Anett in PuiPrima data punem la fiert conopida curatata si taiata un bucatele in apa sarata. Amestecam ingredientele pentru clatite. Ungem tigaia incinsa cu putin ulei si turnam din aluat, rumenim...Citeste continuarea
Pasta de ton
Postat de: timea in Tonscurgem apa din conserva de ton si punem tonul intr-un bol adaugand si amestecand cu untul la temperatura camerei adaugam ceapa tocata marunt, zeama de lamaie si saram si piperam...Citeste continuarea
Rulada pufoasa cu gem
Postat de: violeta30 in DulciuriSeparam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le batem cu zaharul, uleiul, lamaia rasa, vanilia si apa pana devine o crema densa (sa nu va speriati ca la inceput...Citeste continuarea
Ciorba de ardei umpluti
Postat de: MotanLaOale in CiorbeArdeii se spala, se scoate cotorul, se curata de seminte si nerviri si se cresteaza cu cutitul in cruce la fund (pentru a iesi aerul la fiert). Orezul se spala si se lasa in apa rece. Ceapa...Citeste continuarea
Chinezoaica
Postat de: Xandrinne in PrajituriFrecam untul spuma, cu 200 g zahar, apoi adaugam cacaua, praful de copt (stins cu otet - desi nu obisnuiesc, dar asa spune reteta pe care eu o am), faina, nuca macinata, esenta de vanilie. Mixam...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu sos de rosii si...
Postat de: medioto59 in PuiCuratam si spalam pulpele. Punem pulpele intr.in vas cu apa rece in care am adaugat un strop de sare.Lasam sa dea in fiert,spumam si apoi lasam la fiert circa 8-10 min. Scoatem carnea,o...Citeste continuarea
Placinte cu mere caramelizate
Postat de: sufletista in DulciuriAluat-intr-un vas adaugam faina,zaharul,sarea,praful de copt,coaja de lamaie si amestecam bine.adaugam oul batut,untul rece taiat bucati dupa care framantam un aluat omogen. Invelim aluatul in...Citeste continuarea
Pui cu mere
Postat de: sufletista in PuiIntr-o tigaie adaugam untul si uleiul si cand sa incins adaugam ceapa tocata marunt si o calim putin dupa care adaugam merele taiate felii,zaharul si lasam sa se prajeasca putin cca 5 min,sa...Citeste continuarea
Placinta cu branza si mere
Postat de: sufletista in DulciuriAluatul- untul la temperatura camerei il mixam cu zaharul dupa care adaugam galbenusurile mixand bine dupa fiecare,adaugam faina,amestecata cu praful de copt,coaja de lamaie,amestecam bine pana...Citeste continuarea
Gogosi la cuptor- Donuts
Postat de: ctlina in DulciuriÎntr-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata. Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l). Se adaugă...Citeste continuarea
Cartofi suedezi
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIncalziti cuptorul la 200°C. Spalati bine cartofii cu tot cu coaja. Se taie felii, dar nu pana jos...avand grija sa nu se desprinda Se presara cu ierburi, sare si piper. Puneti-i...Citeste continuarea
Gogosi cu struguri
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol amestecam branza ,zaharul,cu ouale,adaugam faina,praful de copt,bicarbonatul,esenta de rom,coaja de lamaie si framantam un aluat omogen si nelipicios, Invelim in folie si dam la...Citeste continuarea
Rulouri snacks cu Avocado
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriPregatiti aluatul de tortilla si lasati-l sa se odihneasca - reteta aici . "Uscati" feliile de bacon într-o tigaie sau la cuptor pana devin crocante. Maruntiti 4...Citeste continuarea
Tortillas / Lipii de casă
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriÎntr-un castron, se amestecă făina, sarea și praful de copt. Adaugati untul cubulete si amestecati cu mainile pentru a încorpora untul. Adaugati apa calda...Citeste continuarea
Pateu de pui cu ciuperci
Postat de: RuxyRux in Aperitive / GarnituriSe pun la foc mic in ulei, ceapa, ficateii si ciupercile si se lasa in jur de 7 minute amestecand din cand in cand. Se adauga laptele si se lasa sa scada pana ajunge la jumatate. Luam de pe...Citeste continuarea
Pui dulce în sos de soia la slow...
Postat de: CulinaryRainbow in Slow CookerAșa cum am spus în introducere, rețeta este una extrem de ușoară. De fapt, toate preparatele gătite astfel sunt floare la ureche. :) Am pus mierea, sucul de...Citeste continuarea
Cheesecake cu jeleu de piersici
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriCrusta: Biscuitii ii maruntim in robot. Topim untul, il amestecam cu biscuitii si zaharul. Tapetam cu folie alimentara o tava cu diametrul de 26 cm si detasabila. Punem crusta, apasam bine...Citeste continuarea
Tarta cu crema de vanilie si piersici
Postat de: aliliana in PrajituriAluatul: intr-un bol amestecam faina cu untul, praful de sare, praful de copt, zaharul. Adaugam galbenusurile, apa. Amestecam pana la omogenizare .Va rezulta un aluat pe care-l vom tine la rece...Citeste continuarea
Zacusca de fasole cu ardei copt
Postat de: aliliana in ZacuscaFasolea se alege , se spala si se pune la fiert cu sare. Am pus-o la oala sub presiune, in 3/4 de ora cel mult a fost gata. In lipsa acestei oale, se fierbe de doua ori, prima apa se arunca....Citeste continuarea
Placinta de casa cu dovleac
Postat de: Alepaty in PrajituriAm notat reteta in caietul meu de prajituri, mi-am pus sortul de bucatarie si m-am apucat de curatat dovleac. ( am curatat vreo 3 kg ca sa fie in congelator si pentru alta data) Foile se...Citeste continuarea
Curry vegetarian Rogan Josh cu orez...
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverSe calesc cepele in ulei de rapita impreuna cu dovleacul, conopida si pasta de curry. Se amesteca si se adauga chiliul tocat si cei 4 catei de usturoi maruntiti, apoi nautul cu tot cu apa, se...Citeste continuarea
Ratatouille rapid, orez cu sofran...
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverSe taie dovlecelul in 2, longitudinal si apoi in felii. Se feliaza vinetele. Se aseaza pe un gratar fierbinte. Orezul se fierbe in apa cu sare, sofran, lamaie, ulei si sare acoperit cu un...Citeste continuarea
Macaroane cu branza si conopida
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverConopida se fierbe in apa cu sare impreuna cu macaroanele 5-6 minute. Se scurg pastrand o parte din apa in care au fiert. Se tranfera intr-un vas pentru cuptor, se zdrobesc usor si se...Citeste continuarea
Couscous cu somon, oua si fasole...
Postat de: Satisfyyourcravings in SalateCouscousul se hidrateaza in apa/supa cu sare, piper si ulei de masline, acoperit cu un capac, pentru cateva minute. Apoi se amesteca cu untul si fasolea si se mai lasa acoperit cateva minute....Citeste continuarea
Prăjitură roz cu gem sau dulceata
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecam si diluam dulceata cu zeama de lamaie. Separam albusurile de galbenuri. Batem albusurile cu un praf de sare. Adaugam un pic de dulceata pentru a le colora si treptat 100 g de...Citeste continuarea
Tort de cafea cu crema mascarpone...
Postat de: marcelalidia22 in DulciuriBlatul: Incepem prin a face blatul. Intr-un vas cernem faina si amestecam cu praful de copt. Amestecam galbenusurile cu zaharul si cafeaua instant pana se spumeaza. Separat se bat albusele pana...Citeste continuarea
Friptura de pui in sos picant de...
Postat de: merisor67 in PuiPentru ca puiul meu a fost unul de curte, am pus mai intai carnea la fiert pentru a o fragezi, dar si pentru a folosi supa ulterior la mancare. Deci, portionam carnea si o punem la fiert in apa...Citeste continuarea
Zacusca de fasole uscata
Postat de: Ina in ZacuscaFasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care scurgem apa si maruntim usor boabele fierte. Punem la fiert si jumatate din cantitatea de morcov, iar cealalta jumatate o dam pe...Citeste continuarea
Fursecuri cu ciocolata alba si...
Postat de: RuxyRux in DulciuriDin aceasta compozitie ne iese o tava plina de fursecuri. Untul rece dar moale( eu l-am dat pe razatoare) se mixeaza cu zaharul si vanilia 3 minute, se adauga oul si galbenusul si se mixeaza in...Citeste continuarea
Pancakes cu banane
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriMixam ouale spuma cu praful de sare si indulcitorul. Bananele le pisam bine cu o furculita, le amestecam cu ouale, punem si iaurtul. Incorporam praful de copt, apoi faina. Ungem o tigaie cu...Citeste continuarea
Ardei kapia in sos tomat
Postat de: violeta30 in SosuriSe curata ardeii, se spala si se toaca fasii. Intr-un vas mai mare punem uleiul, otetul, zaharul, pasta de bulion, sarea, piperul si mustarul boabe, pe care il vom pune la fiert. Cand da...Citeste continuarea
Ferrero Rocher
Postat de: Meea in DulciuriIncepem prin a sfaramita napolitanele.Intr-un bol punem napolitanele sfaramitate impreuna cu nuttela si 50g alune macinate si amestecam bine pana cand aluatul se poate modela usor(la nevoie...Citeste continuarea
Gorditas cu peste
Postat de: Satisfyyourcravings in PesteSe amesteca pesmetul cu sare si piper. Se dau bucatile de peste prin faina, apoi albus de ou, pesmet, albus de ou si iar pesmet. Se gatesc in cuptor la 200 de grade 10-12 minute. Se ung...Citeste continuarea
Pui cu smantana si castraveti murati
Postat de: MotanLaOale in PuiPulpitele de pui se curata, se spala si se usuca. Se presara cu sare, piper si boia pe toate partile. Ceapa se curata si se toaca marunt. Castravetii se taie rondele si se lasa la scurs....Citeste continuarea
Pandispan cu cacao si fructe
Postat de: ruxi_serban in DulciuriSe preincalzeste cuptorul. Se pregateste tava cu hartie de copt in ea. Se spala fructele, se taie felii si se aseaza in tava, peste hartia de copt. Se presara putin zahar pe deasupra, apoi...Citeste continuarea
Mancare de gogonele murate si porc
Postat de: MotanLaOale in PorcGogonelele se taie in felii potrivite si se pun in apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se scurge bine de apa sarata in care a stat. Se pune la fiert in apa pentru 30-40 minute....Citeste continuarea
Pasta de curry Rogan Josh
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverIntr-o tigaie, fara ulei, se prajesc semintele de cumin, paprika, paprika afumata, garam masala, turmericul, boabele de coriandru si piper pana incep sa elibereze aromele. Se aseaza in...Citeste continuarea
Cartofi noi crocanti cu lamaie si...
Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie OliverCartofii se fierb in apa cu sare 7-8 minute. Se scug si se lasa putin la racit. Se incalzeste putin ulei de masline intr-o tigaie si se aseaza cartofii intr-un singur strat. Se...Citeste continuarea
Eros Pista - pasta de ardei iuti
Postat de: mihaelar63 in ConserveVa puneti manusile si va ,, mascati''. Ardeiul iute se spala si se scurge intr-o sita . Curatati ardeiul de coditele verzi si taiati eventualele zone patate . Taiati...Citeste continuarea
Pate de casa din ficatei de pasare
Postat de: momo121 in FicatFicateii ii spalam si curatam de pielita, apoi ii punem in lapte cca. 1-2 ore Pulpele le spalam bine si le punem la fiert impreuna cu ceapa potrivita si o lingurita de sare, avand grija de...Citeste continuarea
Prajitura cu foi caramel si crema...
Postat de: merisor67 in PrajituriPentru foi , caramelizam zaharul la foc incet, amestecand continuu pana se dilueaza complet, apoi adaugam laptele, cu mare grija sa nu ne arda vaporii care se imprastie. Lasam vasul la...Citeste continuarea
Mancare de mazare
Postat de: CarmenBlue in Mancaruri de legumeSe curata si se taie marunt o ceapa potrivita. Se caleste in ulei. Se adauga morcovii si se calesc si ei un pic. Se adauga un pic de apa calda. Se adauga mazarea (eu am avut congelata,...Citeste continuarea
Pizza la tigaie
Postat de: Steffy in Mancare copiiSe face aluatul din ou, iaurt, faina si praf de copt. Este un aluat mai gros ca la clatite. Se niveleaza intr-o tigaie (fara ulei sau doar putin unsa cu ulei). Se adauga sosul de rosii si toate...Citeste continuarea
Reteta de preparare a papanasilor...
Postat de: doinatarcea in DulciuriReteta de preparare a papanasilor Intr un castron se amesteca branza, grisul, faina,zaharul, ouale, sarea,bicarbonatul si zaharul vanilat. Se obtine un aluat usor de modelat cu mana tapetata...Citeste continuarea
Paine cu masline
Postat de: mihasara in PiineAmestecam mierea cu drojdia si adaugam apa calduta. Amrestecam bne si rasturnam peste faina in mijlocul careia am facut o adancitura. Omogenizam dupa care rasturnam maslinele...Citeste continuarea