Se aduna frunzele de tarhon de pe tija , se spala , se toaca marunt si se pun in borcane cu capac . Se toarna otet si se apasa frunzele sa treaca otetul peste ele .
Se pastreaza in camara .
Se aduna mararul , se spala si se taie marunt .
Portionam in pungi si il congelam .
O parte l-am pus intr-o tava si dupa ce se usuca la loc intunecos , il pastrez in borcsan cu capac in camara .
Este foarte bun la prepararea sosului de marar , ciorbe , supe , sarmalute si...
Se spala frunzele de leustean , se toaca marunt si se pune in pungi .
Le congelam si avem pana primavara viitoare pentru ciorbe un condiment minunat .
Da un gust si o aroma minunata ciorbelor .
Se spala ardeii , se lasa intr-o sita sa se scurga si se intind pe ata intepand cu un ac coditele ardeilor .
Se agata in camara si se lasa sa se usuce .
Se pot macina cu masina de macinat cafea boabe .
Se obtine astfel boia de ardei iute .
Se pot taia...
Intr-o oala de 10 litri punem aproximativ 5 litri de apa la fiert .
Spalam pastaile si le rupem la dimensiunea dorita .
Cand apa fierbe adaugam pastaile si frunzele de telina si patrunjel .
Dupa 40 de minute verificam daca au fiert pastaile .
Cand sunt fierte strecuram apa si lasam...
Se spala castravetii, se curata hreanul si se taie fasii .
Se spala borcanele si se aseaza pe fundul lor tulpini de marar , o crenguta de cimbru , foi de dafin .
Asezam castravetii iar printre ei punem fasii de hrean si frunze de dafin ,boabe de struguri .....
Se curata conopida de frunze si cotor ,se spala , se desface in buchetele .
Se spala borcanele si se pune pe fundul lor telina frunze,ramuri de cimbru , tulpini de marar si 2-3 foi de dafin .
Se aseaza buchetele de conopida intre ele se pun fasii de hrean .
Punem...
Se aleg gogosari mari si sanatosi , se spala , se curata de cotoare si seminte .
Varza se spala si se razuieste , se adauga putina sare , cimbru si marar maruntite si se framanta .Asezam crengute de cimbru , de marar si foi de dafin pe fundul borcanelor .
Umplem gogosarii cu...
Alegem ardeii sanatosi si cat mai carnosi ,se spala si se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a intra zeama in interiorul lor .
Intr-o oala de 10 litri punem apa , otetul ,sarea ,zaharul , boabe de piper si mustar [ dupa gust ] , se pun la foc si se amesteca sa se dizolve...
Se spala ardeii si se aseaza inghesuiti in borcane .
In fiecare borcan de 800 de mililitri pun o ligurita sare si o lingurita zahar .
Se toarna otetul peste ardei si se capseaza .
Se depoziteaza in camara .
Asa murati se pastreaza pana la 2 ani , daca nu se mananca...
Se aleg ardei frumosi si sanatosi, se spala, se curata de cotoare.
Se umple un ardei cu sare si se goleste sarea dintr-un ardei in altul fara sa-i scuturam pentru a ramane sare pe peretii ardeiuluI .Procedam la fel cu toti ardeii .
In fiecare arddei se pune o bucatica de hrean ....
Gogosarii se spala se crapa in forma de x pentru a vedea daca sunt sanatosi .
Se aseaza in borcane curate si sterilizate in prealabill.
Printre gogosari pun bucatele de hrean si boabe de mustar, frunze de telina .
Se pune apa intr-un vas pe foc , se adauga sarea si cand s-a topit...
Spanacul se curata de radacina si se spala sub jet de apa .
Se pune apa la fiert , cand clocoteste se adaoga spanacul si se fierbe aproximativ 30 de minute.
Se strecoara si se lasa la racit.
Intre timp se spala frunzele de usturoi si se taie marunt.
Taiem...
Se curata radacinile de hrean,este recomandat sa stam langa geamul deschis sau in curte la aer ,in spatii inchise nu este tocmai placut .
Dam hreanul prin razatoarea cu gauri mici .
Intr-un bol punem hreanul ,presaram cu sare si zahar dupa gust si amestecam ,la final punem...
Se spala legumele ,se taie fideluta .
Intr-un castron se pun legumele ,apa,otetul,zaharul tos , mierea de albina si conservantul.
Se lasa pana a doua zi amestecandu-se din cand in cand.
Se aseaza in borcane si dupa cateva zile se poate consuma alaturi de fripturi,tocanite...
Curatam si spalam legumele apoi le dam prin masina de tocat sau robot.
Punem compozitia rezultata la foc,turnam si bulionul si lasam sa fiarba o ora.
Cand sunt aproape fierte , adaugam zaharul ,otetul sarea dupa gust si 1 pastila de aspirina la 1 litru de compozitie,[cine...
Tarhon in otet
Se aduna frunzele de tarhon de pe tija , se spala , se toaca marunt si se pun in borcane cu capac . Se toarna otet si se apasa frunzele sa treaca otetul peste ele . Se pastreaza in camara .
Conservarea mararului
Se aduna mararul , se spala si se taie marunt . Portionam in pungi si il congelam . O parte l-am pus intr-o tava si dupa ce se usuca la loc intunecos , il pastrez in borcsan cu capac in camara . Este foarte bun la prepararea sosului de marar , ciorbe , supe , sarmalute si...
Leustean pentru ciorbe
Se spala frunzele de leustean , se toaca marunt si se pune in pungi . Le congelam si avem pana primavara viitoare pentru ciorbe un condiment minunat . Da un gust si o aroma minunata ciorbelor .
Ardei iuti pe ata
Se spala ardeii , se lasa intr-o sita sa se scurga si se intind pe ata intepand cu un ac coditele ardeilor . Se agata in camara si se lasa sa se usuce . Se pot macina cu masina de macinat cafea boabe . Se obtine astfel boia de ardei iute . Se pot taia...
Fasole pastai pentru congelator
Intr-o oala de 10 litri punem aproximativ 5 litri de apa la fiert . Spalam pastaile si le rupem la dimensiunea dorita . Cand apa fierbe adaugam pastaile si frunzele de telina si patrunjel . Dupa 40 de minute verificam daca au fiert pastaile . Cand sunt fierte strecuram apa si lasam...
Castraveti murati
Se spala castravetii, se curata hreanul si se taie fasii . Se spala borcanele si se aseaza pe fundul lor tulpini de marar , o crenguta de cimbru , foi de dafin . Asezam castravetii iar printre ei punem fasii de hrean si frunze de dafin ,boabe de struguri .....
Conopida in saramura
Se curata conopida de frunze si cotor ,se spala , se desface in buchetele . Se spala borcanele si se pune pe fundul lor telina frunze,ramuri de cimbru , tulpini de marar si 2-3 foi de dafin . Se aseaza buchetele de conopida intre ele se pun fasii de hrean . Punem...
Gogosari umpluti cu varza si conopida
Se aleg gogosari mari si sanatosi , se spala , se curata de cotoare si seminte . Varza se spala si se razuieste , se adauga putina sare , cimbru si marar maruntite si se framanta .Asezam crengute de cimbru , de marar si foi de dafin pe fundul borcanelor . Umplem gogosarii cu...
Ardei opariti
Alegem ardeii sanatosi si cat mai carnosi ,se spala si se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a intra zeama in interiorul lor . Intr-o oala de 10 litri punem apa , otetul ,sarea ,zaharul , boabe de piper si mustar [ dupa gust ] , se pun la foc si se amesteca sa se dizolve...
Ardei iuti in otet
Se spala ardeii si se aseaza inghesuiti in borcane . In fiecare borcan de 800 de mililitri pun o ligurita sare si o lingurita zahar . Se toarna otetul peste ardei si se capseaza . Se depoziteaza in camara . Asa murati se pastreaza pana la 2 ani , daca nu se mananca...
Ardei in saramura
Se aleg ardei frumosi si sanatosi, se spala, se curata de cotoare. Se umple un ardei cu sare si se goleste sarea dintr-un ardei in altul fara sa-i scuturam pentru a ramane sare pe peretii ardeiuluI .Procedam la fel cu toti ardeii . In fiecare arddei se pune o bucatica de hrean ....
Gogosari intregi in otet
Gogosarii se spala se crapa in forma de x pentru a vedea daca sunt sanatosi . Se aseaza in borcane curate si sterilizate in prealabill. Printre gogosari pun bucatele de hrean si boabe de mustar, frunze de telina . Se pune apa intr-un vas pe foc , se adauga sarea si cand s-a topit...
Spanac congelat
Spanacul se curata de radacina si se spala sub jet de apa . Se pune apa la fiert , cand clocoteste se adaoga spanacul si se fierbe aproximativ 30 de minute. Se strecoara si se lasa la racit. Intre timp se spala frunzele de usturoi si se taie marunt. Taiem...
Hrean in otet
Se curata radacinile de hrean,este recomandat sa stam langa geamul deschis sau in curte la aer ,in spatii inchise nu este tocmai placut . Dam hreanul prin razatoarea cu gauri mici . Intr-un bol punem hreanul ,presaram cu sare si zahar dupa gust si amestecam ,la final punem...
Picarela
Se spala legumele ,se taie fideluta . Intr-un castron se pun legumele ,apa,otetul,zaharul tos , mierea de albina si conservantul. Se lasa pana a doua zi amestecandu-se din cand in cand. Se aseaza in borcane si dupa cateva zile se poate consuma alaturi de fripturi,tocanite...
Ketchup cu gogosari si ardei
Curatam si spalam legumele apoi le dam prin masina de tocat sau robot. Punem compozitia rezultata la foc,turnam si bulionul si lasam sa fiarba o ora. Cand sunt aproape fierte , adaugam zaharul ,otetul sarea dupa gust si 1 pastila de aspirina la 1 litru de compozitie,[cine...