Capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi este foarte ridicata in cazul vitaminei C, aceasta fiind considerata unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Vitamina C se gaseste in majoritatea produselor pe care natura ni le ofera (inclusiv, dar in cantitati mai mici in surse animale).
Este o vitamina hidrosolubila , excesul fiind eliminat prin urina. De aceea, cazurile in care consumul prea ridicat de vitamina C produce efecte negative (spre exemplu, suprasolicitarea rinichilor) sunt foarte rare (orientativ, un consum cu potential daunator presupune valori de peste 1 gram pe zi, in conditiile in care kiwi contine 70 mg la 100 de grame).
Vitamina C se distruge partial sau total prin prepararea termica (inclusiv prin fierbere), in functie de temperatura si de durata de expunere.
Desi omniprezenta in natura, cunoasterea surselor cele mai bogate de vitamina C este foarte importanta. Motivul? Doza zilnica necesara de vitamina C variaza nu doar in functie de efortul fizic depus, ci - intr-o masura ridicata - si in functie de efortul intelectual, de factorii de stres si de substantele poluante care ne agreseaza organismul. Suprasolicitarea psihica, stresul si poluantii reprezinta exact elementele nocive definitorii ale stilului de viata actual.
Care sunt cele mai bune surse de vitamina C disponibile pentru noi?
Locul 9: Kiwi. Are, in plus, vitamina E si pro-vitamina A din belsug.
Locul 8: Broccoli. Consumati-l crud pentru a beneficia de vitamina C din el. Este perfecta ca si furnizor de fier, datorita concentratiei ridicate de vitamina C (90 mg la 100 de grame) si faptului ca este leguma cea mai bogata in fier.
Locul 7: Varza rosie. Pe langa vitamina C, contine si pigmenti puternic antioxidanti (in principal resveratrol).
Locul 6: Ardeiul gras. Este de aproape 2 ori mai bogat in vitamina C decat kiwi si lamaile!
Locul 5: Coacazele negre. Contin 180-200 mg de vitamina C la 100 de grame.
Locul 4: Patrunjelul. In 100 de grame de patrunjel verde avem 210-220 mg de vitamina C.
Locul 3: Iarba grasa. Aceasta are 250 mg de vitamina C la 100 de grame. In plus, este foarte bogata in Omega 3.
Locul 2: Catina. Concentratia sa este de 600 mg la 100 grame fruct.
Locul 1: Macesele. Desi per total nu egaleaza puterea antioxidanta a catinei, in general o depasesc cand vine vorba de vitamina C. Concentratia lor este de 1% (1000 mg la 100 de grame)!
Concentratiile mentionate reprezinta valori medii. Ele difera in functie de subspecie (de exemplu, in cazul catinei diferentele sunt mari, si putem gasi catina cu peste 1 gram de vitamina C la 100 grame produs), de gradul de coacere (legumele si fructele mai coapte sunt, de obicei, mai bogate in vitamina C; desi acra la gust, nu vitamina C este cea care confera acreala unor fructe si legume; alti acizi sunt responsabili pentru aceasta - de exemplu, acidul citric), de conditiile de crestere etc.