Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europeana si  mediteraneana, vinul rosu este un produs gasit in multe varietati,  reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care  face parte.   
 
 Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru  sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 - 2 pahare  zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi,  lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in general in cazul  bauturilor alcoolice.   
 
 Partile bune
 
 Antioxidantii 
 
 Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul - care este gasit  in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este  recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel  celulele sanatoase impotriva atacului acestora.   
 
 Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului  de fermentatie - in care contactul prelungit dintre zeama de struguri,  pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel  ridicat de antioxidanti.   In principiu, aceasta este si explicatia  asa-numitului "Paradox Frantuzesc". S-a observat ca vinul din podgoriile  franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanti, ceea ce ii ajuta  pe localnici sa fie mai sanatosi decat altii. 
 
 In regiunile din Franta in care se consuma alimente bogate in grasimi,  de exemplu, rata de incidenta a atacurilor de cord este mult mai scazuta  decat in alte zone ale globului - desi dieta este asemanatoare.  Motivul? Francezii alatura mereu unei mese bogate un pahar de vin rosu.    Si vinul alb contine anumite cantitati de resveratrol, dar in cazul  sau pielita si samburii sunt indepartate mult mai devreme in procesul de  productie, decat se intampla in cazul vinului rosu. Astfel, nivelurile  de antioxidanti sunt mult mai scazute.   
 
 Prevenirea cancerului 
 
 Studiile de laborator au scos in evidenta faptul ca resveratrolul are si  proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost observata in  urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de ADN care produc  cancerul, uciderea celulelor bolnave si blocarea crearii de vase de  sange in jurul tumorii, pentru a o hrani. Acest antioxidant are si  capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte zone  (metastaza).   
 
 Evident, se asteapta studii aprofundate in aceasta directie, dar  rezultatele initiale arata foarte promitator.    
 
Subtierea sangelui  
 
 Resveratrolul are un rol important si in subtierea sangelui. El  actioneaza prompt, impiedicand trombocitele (celulele implicate in  formarea cheagurilor de sange) sa se alipeasca. Prin acest mecanism,  resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului.   
 
 Efecte fitoestrogenice 
 
 Resveratrolul este un fitoestrogen. Exista anumite plante similare  estrogenului si care pot juca rolul acestuia in organism, avand efecte  asemanatoare. S-a sugerat astfel ca vinul rosu poate combate unele  probleme cauzate de lipsa estrogenului, ca osteoporoza sau menopauza  prematura. Totusi, aceste supozitii nu au fost inca dovedite.   Pentru  cei carora nu le place vinul rosu, vestea buna este ca resveratroul se  mai gaseste si in alune, afine si macese.
 
 Partile rele
 
 Este trist, dar adevarat - femeile sunt mai expuse decat barbatii  riscurilor provocate de alcool. Dar partile negative ale vinului sunt  legate in principal de cantitatea de alcool ingurgitata, nu de  particularitatile vinului rosu, cu o exceptie:    
 
Durerea de cap cauzata de vinul rosu 
 
 Aceasta durere este cauzata de tanin, o substanta chimica responsabila  pentru culoarea rosie si pentru gustul puternic al vinului rosu. Aceasta  chimicala se gaseste de obicei in pielita strugurilor - de aceea este  mult mai rar intalnita in cazul vinului alb.
 
 Taninul poate provoca migrene celor care sufera de obicei de asa ceva  sau poate cauza dureri de cap chiar si persoanelor fara astfel de  probleme. Sensibilitatea la tanin variaza insa de la persoana la  persoana.   Alte probleme sunt legate de cantitatea de alcool prezenta  in vinul rosu - aceasta poate varia de la 10% pana la 15%! Puterea  vinului trebuie luata in considerare neaparat - de aceea merita sa  citesti eticheta.   
 
 Caloriile din alcool
 
 Situata printre cele mai mici neplaceri cauzate de alcool, problema  caloriilor este totusi demna de mentionat pentru cei care isi  supravegheaza serios silueta. Nu are nici un rost sa te infometezi, dar  sa dai buzna in vin. Un pahar de 125 ml contine aproximativ 80 de  calorii, deci nu trece cu vederea acest lucru.   Cel mai indicat din  punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai  sarac in proteine si calorii.
 
 Accidentele
 
 Alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia,  incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Contributia  lui nefasta se face simtita in toate tipurile de accidente, in special  in cele rutiere.   Interactiunea cu medicamentele   Se stie ca regula  generala ca alcoolul nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare  ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat in  ficat si poate interfera cu actiunea substantelor medicamentoase in mod  nedorit. Combinatia dintre somnifere si bautura este in mod special  periculoasa.   
 
 Afectiuni serioase 
 
 Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul  rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata. Cum am  amintit si mai sus, in randurile femeilor riscurile sunt mai mari, chiar  si raportate la cantitati de alcool mai mici decat in cazul barbatilor.  
 Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:
 
  - distrugerea ficatului (ciroza)
  - osteoporoza
  - riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de  esofag  
 - presiune arteriala ridicata  
 - ulcere de stomac  
 - afectarea muschiului inimii  
 - pancreatita acuta si cronica  
 - nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in  sange)  
 - obezitate.   
 
 Ce inseamna totusi  "a bea cu masura"? 
 
 Sfatul de a bea cu masura este de bun simt. Totusi, cantitatile  acceptate de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz, un pahar  pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand  in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar  barbatii 3-4. In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi  stabileasca limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati  rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.
http://www.topsanatate.ro/articol/vinul-rosu-beneficii-si-dezavantaje-19605.html
					
						
						
					
						
						
					
 
						
						
					
                                            
                
















  
                                                    
                                                    
                                                    



