Face parte din familia Liliaceae, la fel ca si ceapa.
Este foarte aromat si din acest motiv este foarte des folosit la gatit. In functie de cum este gatit poate da mancarii o aroma dulce subtila sau una puternica, aproape copleşitoare.
- Este asociat adesea cu ceapa si rosii, in prepararea oricarui fel de carne
- Se poate aplica pe paine, obtinand astfel o varietate de retete: paine cu usturoi, bruschete, paine prajita cu usturoi.
- Cu usturoi se poate aromatiza uleiul ce va fi folosit la asezonarea oricarui fel de legume, carne, paine si paste.
Adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cand e prajit isi pierde gustul picant. Trebuie avut grija sa nu se prajeasca prea tare, astfel gustul sau va deveni amar.
Are, de asemenea, o buna reputatie si in medicina populara, folosit adesea pentru proprietatile sale antibiotice, in hipertensiunea arteriala sau chiar pentru durerile de dinti.
Sfaturi pentru gatitul cu usturoi:
- Cand cumparati usturoi pentru gatit evitati sa cumparati capatani foarte mari,oricat ar fi de tentant. Nu au acelasi gust ca si cel din capatani mai mici. Cu cat capatanile sunt mai mici, cu atat este mai aromat.
- Puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cand cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec.
- Inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti mainile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede.
- puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cind cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec
- inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti miinile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede
- adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cind e prajit isi pierde gustul picant.
- se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele, salatele sau marinatele
Retete recomandate:
Pui cu sos de rosii si usturoi
Peste “inecat” in ciuperci si rosii