Toamna se numara bobocii, ne bucuram de bogatiile naturii si ne facem provizii pentru iarna. Oamenii gospodari au multe de facut in acest anotimp si e important sa le faca numai cu drag si cu voie buna. In zilele noastre, anumite activitati nu ne mai ocupa atat de mult timp ca pe vremuri. Prepararea raturilor este o astfel de activitate, placuta si totodata rapida mai ales cu ajutorul Pikant fix, marturiseste Anca Lungu sau Printesa Polonic, prezentatoare Observator la Antena 1
Daca aveti impresia ca toate borcanele cu muraturi sunt puse fie de bunicute cu batic in cap, fie de mame iesite de curand la pensie, sa stiti ca nu e deloc asa! Cu ceva timp in urma am fost martora unei intamplari minunate intr-o gradinita. Prichindeii care abia reuseau sa articuleze bine cuvintele, au reusit sa-si puna propriul borcan cu muraturi pentru iarna.
Da! Atat de simplu este! E si distractiv! Partea buna e ca nu exista prea multe reguli si iti poti lasa imaginatia sa-si faca de cap. Asadar, daca ar fi sa alcatuiesc o scurta lista cu sfaturi cu privire la cum se pun muraturile, as acorda o atentie sporita alegerii legumelor :
- Daca mergi la piata, incearca sa cumperi doar de la producatorii locali.
- Alege intotdeauna legume cat mai proaspete. Daca e posibil, pune-le la murat chiar in ziua in care au fost culese.
- Alege-le cu grija, sa nu fie lovite sau vestejite.
- Spala-le foarte bine.
- Daca ai masina de spalat vase, pune borcanele la un program special pentru pahare. Daca nu, spala-le bine cu apa fierbinte.
- Fii cat se poate de inventiv in ceea ce priveste combinatiile pe care le poti face.
- Pentru a obtine muraturi colorate, poti folosi bucati de sfecla rosie, varza rosie, turmeric sau sofran.
- Incearca gusturi noi folosind plicurile de Pikant fix pentru muraturi picante sau dulci-acrisoare. Astfel, prepararea devine o joaca de copii, iar muraturile un deliciu pentru toti membrii familiei.
Anca Lungu