Spanacul, sanatate verde

Postat de RadaMateescu in Legume pe 30 Noi 2012, 10:33

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

 

 

Aici gasesti totul despre spanac si o reteta delicioasa de pizza cu spanac si usturoi.

           

Contrar miturilor, spanacul nu contine mai mult fier decat frunzele altor leguminoase. Spanacul este recunoscut drept un aliment extrem de sanatos, datorita componentelor sale nutritionale, anticancerigene si antioxidante. Frunzele sale sunt favoritele bucatarilor din intreaga lume.

Spanacul contine foarte multi fitonutrienti care revigoreaza sanatatea, previn imbatranirea si bolile infectioase.  El este foarte scazut in calorii si grasimi, astfel 100 de grame de spanac contin 23 de calorii. Spanacul inglobeaza un procent mare de fibre dietetice, iar frunzele sale sunt o sursa vegetala recomandata pentru controlarea nivelului de colesterol si dietele de  scadere a greutatii.

100 de grame de spanac proaspat contin 25 la suta din necesarul de fier al corpului nostru. Fierul este o substanta recomandata pentru producerea de celule rosii, fiind unul dintre factorii decisivi in oxidarea si reducerea unor enzime in timpul metabolismului celular.

Frunzele crude de spanac sunt o sursa bogata a unor vitamine vitale antioxidante precum vitaminele A si C, de asemenea, a unor antioxidanti polifenolici flavonoizi cum este luteina, zeaxantinul sau beta carotenul. Acesti compusi ajuta la eliminarea unor radicali liberi derivati din oxigen, jucand un mare rol in prevenirea imbatranirii si a unor boli.

Zeaxantinul este un carotenoid dietetic foarte important, absorbit selectiv in pata galbena a globului ocular. Acestuia ii furnizeaza antioxidanti si functii protectoare de filtrare a luminii, prevenind aparitia unei afectiuni maculare a ochiului care apare mai ales in perioada batranetii.

Vitamina A continuta de frunzele de spanac este necesara pentru intinerirea mucoasei membranelor si a pielii, fiind o componenta esentiala pentru vedere. Consumul de fructe si legume bogate in vitamina A si flavonoizi, ajuta organismul, de asemenea, in protejarea plamanilor.

100 de grame de spanac contin si necesarul zilnic de vitamina K. Aceasta are un rol vital in intarirea oaselor, fiind, totodata, un factor de stabilizare a pacientilor care sufera de Alzheimer, limitand distrugerile neuronale din creier.

Frunzele spanacului contin si un procent generos de vitamine B, precum B6, B1, riboflavina, folati, niacina. Folatii ajuta la prevenirea problemelor care pot surveni legat de tubul neuronal al fatului.

100 de grame de spanac contin 47 la suta din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care sprijina organismul sa reziste agentilor infectiosi si eliminarilor radicalilor liberi de oxigen. Frunzele spanacului mai inglobeaza minerale precum potasiul, magnanul, magneziul, zincul si cuprul. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corpului, ajutand la controlul pulsului si a tensiunii sanguine. Cuprul si manganul sunt folosite de organism ca factori complementari pentru enzima antioxidanta „superoxid dismutaza”. Cuprul ajuta producerea de celule rosii, iar zincul sprijina reglarea cresterii si a dezvoltarii organismului, generarea de sperma, digestia si, nu in ultimul rand, sinteza acidului nucleic. Spanacul mai este o sursa bogata si pentru acizi grasi omega 3.

Un consum regulat de spanac previne aparitia osteoporozei, anemia si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului de prostata.

Este recomandat ca spanacul sa fie cumparat din piata cu frunze verzi si proaspete, cele ofilite, decolorate sau cu pete trebuind evitate. Acasa, frunzele se spala, apoi fiind lasate sa se clateasca in apa sarata circa 30 de minute pentru ca praful si insecticidele sa fie indepartate.

Inainte de folosire, frunzele spanacului se spala cu apa rece, dupa care se usuca cu un material textil fin. Cozile vor fi inlaturate, iar spanacul crud poate fi folosit taiat sau intreg, intr-o varietate de retete.

In continuare va prezentam o reteta gustoasa si sanatoasa de pizza cu spanac si usturoi, dat fiind faptul ca, desi putini stiu, pizza poate fi o mancare extrem de sanatoasa daca este gatita cu ingrediente sanatoase. In ziua de azi pizza a ajuns unul dintre cele mai populare feluri de mancare, fiind gatita si acasa dar foarte folosita este si comanda de pizza la domiciliu, din cauza lipsei de timp pentru a o gati. Pentru aceia dintre voi care prefera, totusi, sa isi gateasca singuri, iata reteta.

 

Ingrediente:

    aluat de pizza

    ceapa feliata

    1 lingurita usturoi maruntit

    1 lingura ulei de masline

    225 g amestec de branzeturi italiene rase (mozzarella, provolone etc.)

    1 lingura busuioc proaspat tocat

    1 cana ricotta

    ½ cana spanac congelat, oparit

 

Mod de preparare:

Ceapa si usturoiul se trec prin ulei de masline pentru a se inmuia. Aluatul se pune in forma, amestecul de branza se intinde iar apoi se pune la copt 5 minute. Dupa ce amestecul s-a scos, se presara peste el busuiocul. Ceapa se amesteca cu spanacul si ricotta. Compozitia se intinde in tava dupa care se introduce inca 10 minute la copt.

Comentarii (1)

05.12.2012, 00:12

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]