Secretele fructelor din supermarketuri - unele sunt iradiate si vechi de jumatate de an

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 10 Ian 2017, 12:11

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Ne-am obisnuit sa gasim in supermarketuri fructe proaspete chiar si in lunile de iarna. De asemenea, ne-am dezobisnuit sa ne mai intrebam cum este posibil acest lucru. 

Daca o sa va spunem ca multe dintre legumele si fructele proaspete din magazinele romanesti au o varsta chiar si de 6 luni, nu o sa ne credeti. Insa, aceasta durata mare de depozitare si conservare se obtine prin iradierea alimentelor. Nu este ceva recent, ci o practica veche de zeci de ani de zile. 

Dr. ing. Nastasia Bellc, de la institutul de cercetari alimentare, a folosit un dispozitiv care poate determina varsta unui aliment si a descoperit ca unele fructe din supermarketurile din Romania au stat chiar si 6 luni la depozitare, inainte de a fis puse la vanzare. 

Cum functioneaza iradierea 

Alimentele vegetale sunt expuse la razele X sau gamma care omoara bacteriile responsabile pentru alterarea alimentelor. Efectul este cam acelasi ca la fierbere sau pasteurizare.

In principiu, este un procedeu sigur, daca dupa iradiere alimentele sunt pastrate timp de 3 saptamani departe de rafturile supermarketurilor. Insa, de multe ori nimeni nu controleaza daca aceasta conditie este respectata. Mai trebuie mentionat ca in urma iradierii, fructele si legumele NU devin radioactive. Totusi, structura le este schimbata. Singura metoda de conservare care nu schimba structura naturala a fructelor este congelarea. 

Avand in vedere ca multe din fructele de pe piata romaneasca sunt aduse cu vaporul din tari exotice, iar astfel de calatorii dureaza destul de mult (cateva luni), este foarte probabil ca fructele sa fie iradiate inainte de a-ssi incepe calatoria spre rafturile din Romania.

Sursa foto: wall-street.ro
Sursa articol: stirileprotv.ro

Comentarii (2)

10.01.2017, 12:29

Interesant!

10.01.2017, 14:48

Anul trecut pe vremea aceasta am luat cateva prune, mari , frumoase , sa le folosesc decor la o tarta.Au trecut vreo 2 saptamani si aratau l;a fel . Zic; Hai sa vad cat or sta ca eu nu ma grabesc sa prepar dulciuri .Au trecut doua luni si aratau aproape ca si in prima zi Sincer mi-a fost frica sa le mai folosesc . Imi plac in schimb in acest sezon legumele congelate !

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia