Sarbatoarea Pastelui

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 3 Apr 2015, 10:55

Articol pe placul a 40 bucatarasi
comenteaza

De cand ma stiu am intampinat cu mare emotie Sarbatoarea Pastelui, fiind unul din momentele de peste an cand ne adunam cu totii in casa parintilor, frati, surori, copii, asa cum ne sta bine tuturor. Casa e plina, iar multumirea si bucuria parintilor merg spre infinit! Pana ajungem noi acasa, curatenia e gata, doar la pregatirea bunatatilor pentru masa de Paste ii mai putem oferi ajutorul. Maini harnice si multe se aduna, sarcinile se distribuie si sa nu va mirati, dar si copiii primesc cate ceva de facut, dupa varsta fiecaruia, bineinteles :).

Ehei, odinioara, din primele zile ale Postului Mare, femeile incepeau sa teasa panza pentru camasile pe care le coseau pentru ziua de Paste, astfel ca toata familia se imbraca in straie noi. Acum e totul mult mai simplu… Apoi urma curatirea casei, urmand ca in Saptamana Mare sa se vopseasca ouale, sa se taie mielul, sa se pregateasca pasca, drobul si friptura de miel, fiecare avand o semnificatie strans legata de aceasta sarbatoare. Sa nu uitam si de curatirea sufleteasca, de abtinerea de la vorbe, ganduri rele, caci si asta inseamna postirea.

In Joia dinaintea Pastelui gospodinele vopsesc ouale in diverse culori sau cu motive geometrice, florale, iar dupa ce sunt uscate le aranjeaza intr-un cos frumos impletit.

Sa va povestesc cum vopsim noi ouale?

Tips: cum vopsesti ouale si cum se fierb ouale

In timp ce mama pregateste vopseaua si ouale, noi luam copiii si plecam la cules de flori si frunzulite cu care sa le decoram. De fiecare data ne intoarcem veseli si cu cosuletul plin de floricele. Ouale le punem in cate o bucata de dres, caruia ii mai tragem din fire, sa formeze un model ca de panza de paianjen, dupa care aranjam flori sau frunzulite, legam dresul si ii pasam mamei cu mandrie ouale, pentru ca ea sa le scufunde in vopseaua colorata. Asa faceam si noi in copilarie, asa ne-am invatat si copiii. Sa ne vezi cum asteptam, cu mic, cu mare sa le scoatem din ciorap, sa le ungem cu slanina si sa le admiram modelele. Pentru cei mici e cea mai mare bucurie (bine, pana sa inceapa ciocnitul oualor ☺). Iar noua, parintilor si bunicilor, ni se umple sufletul de caldura iubirii.

Recomandari de la Bucataras pentru masa de Paste

Oua vopsite

Drob de miel (Vezi reteta) / Citeste si cum pregatea Radu Anton Roman drobul de miel (reteta aici)

Bors de miel (Vezi reteta) / Citeste si cum pregatea Radu Anton Roman ciorba de miel (reteta aici)

Friptura de miel  (Vezi reteta) sau stufat de miel (Vezi reteta) / Citeste si cum pregatea Radu Anton Roman stufatul de miel (reteta aici)

Pasca (Vezi reteta)

Cozonac (Vezi reteta)

In Vinerea Mare facem pasca si cozonacii, iar sambata ciorba de miel si ce alte bunatati mai vrea mama sa puna pe masa, iar tata pregateste carnea de friptura, asa cum numai el stie.

Eu mereu spun ca cea mai buna pasca o face mama. Am promis ca invat sa fac si eu, din toate cate fac ai mei, pentru a-mi invata, mai apoi si eu copiii. Imi doresc ca ai nostri copii invete cate ceva despre obiceiurile frumoase pe care le-am mostenit de la bunici si care fac parte din identitatea noastra, pentru a le duce si ei mai departe.

Din aluatul de cozonac se intinde o foaie de aluat, se pune intr-o tava rotunda, se umple cu branza, iar pe margini se orneaza cu o coronita impletita din aluat, care aduce aminte de coroana de spini de pe fruntea Mantuitorului. Apoi se mai fac doua impletituri sub forma de cruce si asta e pasca. Noi facem pasca umpluta cu branza sau cu smantana si una neaparat cu ciocolata.

Odata ce treburile sunt gata, ne primenim si pornim spre biserica, impreuna cu vecinii, intr-o coloana linistita. Preotul incepe sa cante “Hristos a inviat din morti…” toata adunarea se infioara, patrunsa de bucuria Invierii, primim Lumina din Lumina, suntem parca mai usori si de acum putem incepe sa ne bucuram cu adevarat. Imi mai aduc aminte cu drag din copilarie cum, in dimineata din duminica Pastelui, tata punea un ou rosu si un banut intr-o cana cu apa si ne turna in palme sa ne spalam pe fata, urmand ca tot anul sa fim sanatosi si rosii in obraz ca oul rosu. Si bogati la punga, zicea el! ☺) Ne adunam cu totii in jurul mesei imbelsugate, se aud ciocnituri de oua, zvon de farfurii, tacamuri si pahare, urari de sanatate, zvon de veselie si privirea multumita a parintilor ca suntem din nou, impreuna, acasa. Si bucuria tine si a doua zi, desi noi ne-am dori sa tina trei zile si trei nopti ca in povestile copilariei.

Pana aici, toate bune si frumoase, dar in spatele povestii de poveste stau gramezile de oale, farfurii, pahare, platouri pe care le-am umplut cu bunatati pe masa si despre care nu vrea nimeni sa-si aduca aminte, caci grea sarcina avem cele cateva fete, sa le golim, sa le spalam, sa le punem din nou pe masa. Va aduceti aminte de reclamele la detergent in care erau insirate in asteptare randuri intregi de vase murdare? Cam asa si la noi! Imaginati-va acum cum ar fi doar sa vina Zana vaselor, sa faca hocus-pocus din bagheta ei magica si, gata, vasele sa fie insirate, spalate, sclipitoare?

Mulți oameni cred că spălarea manuală a vaselor îi ajută să economisească apă și energie, însă situația reală este cea opusă. O mașină de spălat vase modernă este mai economică cu până la - 33% faţă de spălatul manual al aceleiaşi cantităţi de vase.
 
Consumul spălării manuale a vaselor:
 
Cantitate de apă consumată – 103 L
Energie folosită – 2.5 kWh
Detergent de vase manual: 21ml
Cost total: apa + electricitatea necesara incalzirii apei + detergent: 2.36RON
Timp alocat activității – 79 min
Consumul maşinii de spalat vase:
 

Cantitate de apă consumată–  6 litri
Energie folosită– 0.85kW
Detergent pentru masina de spalat vase: 1 tableta Finish All in 1
Cost total: apa + electricitate + detergent: 1.58RON, -33% fata de spalatul manual
Timp alocat activității de încărcare și descărcare a vaselor: 9 minute”
    
Practic, de cand ne-am luat masina de spalat vase,  aceasta este un aliat permanent in bucataria noastra. Iti ia cateva minute sa o incarci, cum se spune, iar consumul de apa si de detergent de vase scade considerabil.  Sa nu mai vorbim de timpul economisit! Masina o incarci in doar 7-9 minute si apoi ai timp liber, caci treaba o face ea!

Comentarii (11)

08.04.2015, 23:12

09.04.2015, 18:24

poa

poa
10.04.2015, 11:05

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]